Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Plante care ajută în controlul glicemiei
Vă prezentăm astăzi o serie de plante cu efecte hipoglicemiante și antidiabetice, precum și preparatele care pot fi obţinute din acestea şi care și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului ca tratamente naturiste.
Infuzie din două linguriţe de plantă uscată, la 200 ml apă clocotită. Se infuzează timp de 15 minute şi se beau două ceaiuri pe zi.
Pulbere din planta uscată, din care se ia câte o linguriţă înainte de fiecare masă.
Cicoarea are, de asemenea, efecte hipoglicemiante şi antitoxice. Se poate prepara din frunze, dar şi din rădăcini:
Infuzie din două linguriţe frunze uscate la 200 ml apă clocotită. După o infuzare de 10 minute, se beau două ceaiuri călduţe pe zi.
Decoct din 20 g rădăcini uscate la un litru de apă rece. Se fierb rădăcinile 5-10 minute şi se bea o cană dimineaţa, în loc de cafea.
Salată din 200-300 g rădăcini proaspete care se fierb şi se asezonează cu ulei crud, asigurând scăderea glicemiei cu 44%.
Salvia sau jaleşul are proprietăţi hipoglicemiante şi antiseptice, acţionând prin curăţirea receptorilor pentru insulină din membranele celulare, aflaţi în stare blocată de anumite proteine neutre:
Tinctură de salvie, din care se iau câte 30 picături de trei ori pe zi.
Infuzie din frunze de salvie (două linguriţe la 250 ml apă în clocot), din care se beau două-trei căni pe zi. Are efecte antiseptice, coleretice, carminative şi hipoglicemiante.
Urzica vie are principii active, care stimulează activitatea secretoare a pancreasului şi prezintă efecte hipoglicemiante, diuretice, hemostatice şi antimicrobiene:
Infuzie dintr-o lingură de frunze tinere şi uscate, recoltate primăvara, la 200 ml apă clocotită. Se infuzează 10 minute şi se beau două-trei căni pe zi, prima dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun. Atenție! Plantele mature de urzică conţin o toxină urticantă, cu acţiuni iritante gastric, provocând şi edeme, dificultăţi la urinare şi senzaţie de arsuri pe piele.
Schinduful este considerat un „medicament” de bază în tratamentele antidiabetice, având efecte de scădere a nivelului de glucoză, colesterol şi de trigliceride din sânge. Datorită conţinutului ridicat în cumarine şi acizi nicotinici, acţionează în stimularea producerii de insulină de către pancreas:
Infuzie din frunze (două linguriţe la 250 ml apă clocotită), din care se beau 2-3 căni pe zi.
Seminţele măcinate fin (100 g pudră pe zi, împărţite în două doze egale) se pudrează peste mâncare la mesele principale, având efecte hipoglicemiante, antiseptice, coleretice şi de reducere a colesterolului şi a trigliceridelor. Atenție! Folosirea produselor din schinduf este contraindicată femeilor gravide sau care alăptează.
Alte reţete recomandate
Infuzie din frunze şi muguri de soc (Sambucus nigra), frunze de coacăz negru (Ribes nigrum), frunze de frag (Fragaria vesca), frunze de mentă (Mentha piperita), frunze de roiniţă (Melissa officinalis), flori de soc (Sambucus nigra), herba de isop (Hyssopus officinalis), herba de creţişoară (Alchemilla vulgaris) şi rizomi de ciocul berzei (Erodium cicutarium), fructe de ienupăr (Juniperus communis).
Decoct din rădăcini de tătăneasă (Symphitum officinale) şi de valeriană (Valeriana officinalis). Are efect antidiabetic, prin stimularea producerii de insulină.
Macerat din frunze şi ramuri tinere de vâsc (Viscum album), recoltate în lunile octombrie-decembrie de pe stejar, plop, măr, păr, prun, brad şi molid (nu de pe ramurile de salcie şi tei).
Cură cu tije de păpădie (8-12 pe zi) pe o durată de 3-6 săptămâni, având proprietăţi hipoglicemiante.
Pulbere din lichen de piatră (Cetraria islandica).