Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Plante care ajută în controlul glicemiei

Plante care ajută în controlul glicemiei

Galerie foto (3) Galerie foto (3) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 01 Martie 2021

Vă prezentăm astăzi o serie de plante cu efecte hipoglicemiante și antidiabetice, precum și preparatele care pot fi obţinute din acestea şi care și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului ca tratamente naturiste.

Ciumărea este una dintre cele mai valoroase plan­te cu efect hipoglicemiant. Conţine o cantitate ridicată de fla­vonoide (galegina) care acti­vează vascularizarea pancreasului endo­crin, stimulează secreţia de in­sulină din celulele beta, favori­zează transferul glucozei din sânge spre ţesu­turile musculare determinând o scădere semnifica­tivă a glicemiei din sânge, în cazul diabetului de tip 2. Prepa­ra­te pe bază de ciumă­rea:

Infuzie din două linguriţe de plan­­tă uscată, la 200 ml apă cloco­tită. Se infuzează timp de 15 minute şi se beau două ceaiuri pe zi.

Pulbere din planta uscată, din care se ia câte o linguriţă înainte de fiecare masă.

Cicoarea are, de asemenea, efec­te hipoglicemiante şi antitoxice. Se poate prepara din frunze, dar şi din rădăcini:

Infuzie din două linguriţe frunze uscate la 200 ml apă clocotită. După o infuzare de 10 minute, se beau două ceaiuri călduţe pe zi.

Decoct din 20 g rădăcini uscate la un litru de apă rece. Se fierb rădăcinile 5-10 minute şi se bea o cană dimineaţa, în loc de cafea.

Salată din 200-300 g rădăcini proaspete care se fierb şi se asezo­nea­ză cu ulei crud, asigurând scă­de­rea glicemiei cu 44%.

Salvia sau jaleşul are proprie­tăţi hipoglicemiante şi antiseptice, acţionând prin curăţirea receptorilor pentru insulină din membra­nele celulare, aflaţi în stare blocată de anumite proteine neutre:

Tinctură de salvie, din care se iau câte 30 picături de trei ori pe zi.

Infuzie din frunze de salvie (două linguriţe la 250 ml apă în clo­­cot), din care se beau două-trei căni pe zi. Are efecte antiseptice, coleretice, carminative şi hipogli­ce­miante.

Urzica vie are principii active, care stimulează activitatea secretoare a pancreasului şi prezintă efecte hipoglicemiante, diuretice, hemostatice şi antimicrobiene:

Infuzie dintr-o lingură de frunze tinere şi uscate, recoltate primă­va­ra, la 200 ml apă clocotită. Se infu­z­ează 10 minute şi se beau două-trei căni pe zi, prima dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun. Atenție! Plantele mature de urzică conţin o toxină urticantă, cu acţiuni iritante gastric, provocând şi edeme, dificultăţi la urinare şi senzaţie de arsuri pe piele.

Schinduful este considerat un „medicament” de bază în tratamen­tele antidiabetice, având efecte de scădere a nivelului de glu­coză, colesterol şi de trigliceride din sânge. Datorită conţinutului ridicat în cumarine şi acizi nicotinici, acţio­nea­ză în stimularea producerii de insulină de către pancreas:

Infuzie din frunze (două lin­gu­riţe la 250 ml apă clocotită), din care se beau 2-3 căni pe zi.

Seminţele măcinate fin (100 g pudră pe zi, împărţite în două doze egale) se pudrează peste mâncare la mesele principale, având efecte hipoglicemiante, antiseptice, cole­retice şi de reducere a colesterolului şi a trigliceridelor. Atenție! Folo­sirea produselor din schinduf este contraindicată femeilor gravide sau care alăptează.

Alte reţete recomandate

Infuzie din frunze şi muguri de soc (Sambucus nigra), frunze de coacăz negru (Ribes nigrum), frunze de frag (Fragaria vesca), frunze de mentă (Mentha piperita), frunze de roiniţă (Melissa officinalis), flori de soc (Sambucus nigra), herba de isop (Hyssopus officinalis), herba de creţişoară (Alchemilla vulgaris) şi rizomi de ciocul berzei (Erodium cicutarium), fructe de ienupăr (Juniperus communis).

Decoct din rădăcini de tătăneasă (Symphitum officinale) şi de valeria­nă (Valeriana officinalis). Are efect antidiabetic, prin stimularea producerii de insulină.

Macerat din frunze şi ramuri ti­ne­re de vâsc (Viscum album), recol­ta­te în lunile octombrie-decembrie de pe stejar, plop, măr, păr, prun, brad şi molid (nu de pe ramurile de salcie şi tei).

Cură cu tije de păpădie (8-12 pe zi) pe o durată de 3-6 săptă­mâni, având proprietăţi hipoglice­mi­ante.

Pulbere din lichen de piatră (Cetraria islandica).

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament  -   diabet