Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Plante „legale“ (I)
Relativ recent au fost semnalate câteva cazuri de intoxicaţii cu produse provenind din unele magazine care comercializează plante sau extracte din plante care conţin principii active halucinogene. Pornind de la aceste cazuri, câţiva politicieni au avut o iniţiativă legislativă pentru interzicerea vânzării la liber a acestor produse. Deoarece iniţiatorii au supus dezbaterii specialiştilor textul documentului sus-menţionat, am socotit util să-mi exprim opiniile personale în legătură cu utilizarea plantelor incriminate.
Pentru o corectă informare voi trece în revistă câteva caracteristici ale acestor plante: - Argyreia Nervosa - este o specie care conţine ergină. Originară din India şi răspândită în toată emisfera sudică, conţine în seminţe mai multe substanţe psihoactive. Utilizarea a şapte-opt seminţe mestecate şi înghiţite determină tulburări vizuale cu ochii deschişi, precum şi tulburări auditive, care pot dura 4-12 ore. La unele persoane pot apărea greţuri şi vărsături; - Ibogaina - este o substanţă izolată din scoarţa unui arbore african - Tabenathe iboga, având efecte stimulante posibil halucinogene. Interesant de remarcat ca această substanţă, care nu pare a avea potenţial abuziv, are proprietatea de a scădea dependenţa de droguri (cocaină, morfină, alcool, nicotină). În aceste condiţii, credem că ar trebui intensificate studiile pentru utilizarea medicală a acestei plante; - Kawa Kawa - planta se numeşte „piper methysticum“, face parte din familia piperului şi a fost utilizată în medicina populară, din zona Pacificului de sud, de peste 300 de ani. Adusă şi în ţările dezvoltate, ea este folosită pentru efectele sale relaxante în Germania, SUA, Australia. Dacă în Germania este folosită ca anxiolitic, fără prescripţie medicală, înlocuind diazepamul, în restul ţărilor este utilizată atât ca analgezic (în locul aspirinei şi paracetamolului), cât şi în scopuri recreaţionale. Este interzisă gravidelor, femeilor care alăptează şi bolnavilor cu Parkinson; - Salvia - varietatea Salvia divinorum este o plantă psihoactivă, originară din Mexic. Frunzele sale, care conţin principiul salvinorină, se mestecă sau se fumează. La doze mari, au fost raportate senzaţii de distorsiuni temporale, călătorii în timp şi spaţiu. Se afirmă că fumatul salviei neprocesate duce doar la efecte uşoare, care apar într-un minut şi durează între 5-20 de minute. La doze mici pot apărea accese de râs, efecte vizuale, tulburări auditive şi o creştere a percepţiei culorilor. Din această cauză, salvia este considerată un „drog de petrecere“. La doze mari, se produc, însă, halucinaţii auditive, vertij, experimentarea unui realităţi alternante, disoluţia eu-lui. După intoxicaţia primară, rămân efecte reziduale care se manifestă prin senzaţie de calm, plutire, căldură, de conexiune cu întregul univers şi creşterea încrederii în sine. Nu s-a demonstrat că salvia ar avea proprietăţi psihice sau fizice adictive. Alte substanţe cu potenţial halucinogen vor fi prezentate în articolul următor.