Pelteaua de gutui este un aliment care se obține din resturile ce cad de la prepararea dulceții sau compotului de gutui, și anume coaja, sâmburii și chiar cotoarele, dacă acestea nu conțin viermi. Pelteaua este
Plante medicinale recomandate în rectocolita ulcero-hemoragică
Amestec de plante:
- herba de coada şoricelului (25 g); - fructe de fenicul (5 g); - herba de sunătoare (20 g); - herba de talpa gâştei (10 g); - flori de muşeţel (20 g); - frunze de roiniţă (10 g); - frunze de mentă (5 g); - capsule de mac (5 g). Infuzie: din 1-2 linguriţe de amestec, uscat şi măcinat, la 200 ml de apă clocotită; se lasă vasul să infuzeze 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte puţin cu zaharină şi se beau 2-3 ceaiuri călduţe pe zi, după mesele principale. Ceaiul are acţiuni analgezice, carminative şi antiseptice intestinale. Amestec de plante: - flori de coada şoricelului (30 g); - flori de muşeţel (20 g); - frunze de mentă (10 g). Infuzie: dintr-o lingură de amestec la 200 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri neîndulcite pe zi. Amestec de plante: - fructe de coriandru (20 g); - herba de mătăciune (30 g); - flori de muşeţel (30 g); - frunze de roiniţă (30 g); - frunze de mentă (20 g). Infuzie: dintr-o lingură de amestec, uscat şi mărunţit, la 200 ml de apă clocotită; se infuzează, acoperit, 15 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale. Amestec de plante: - herba de sunătoare (2 g); - flori de muşeţel (2 g); - frunze de roiniţă (2 g); - frunze de mur (2 g). Infuzie: din toată cantitatea de amestec, uscat şi mărunţit, în 750 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute, se strecoară şi se beau 3 ceaiuri în cursul zilei, având efecte antidiareice şi antiinflamatoare. Amestec de plante: - herba de sunătoare (5 g); - herba de busuioc (5 g); - herba de cimbrişor (5 g). Infuzie: dintr-o linguriţă de amestec, uscat şi mărunţit, la 200 ml de apă clocotită; se infuzează în vasul acoperit timp de 5 minute, se strecoară, se îndulceşte cu 1-2 linguriţe de miere polifloră, cu acţiune antimicrobiană, şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, la o oră după mesele principale. Amestec de plante: - frunze de dafin (10 g); - seminţe de mărar (10 g); - rădăcini de nalbă (15 g); - frunze de măslin (20 g); - frunze de urzică vie (15 g). Decoct: dintr-o lingură de amestec, uscat şi măcinat, la 250 ml de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau două ceaiuri pe zi. Amestec din fructe de pădure: - fructe de fragi (100 g); - fructe de ienupăr (100 g); - fructe de coacăz negru (100 g); - fructe de mur (100 g); - fructe de zmeur (100 g); - fructe de afin (100 g). Macerat din fructe proaspete: fructele se pun într-o sticlă de un litru, peste care se toarnă ulei de floarea-soarelui şi se lasă la macerat timp de 30 de zile, într-un loc luminat şi călduros. Se iau zilnic câte două linguri de ulei, înainte de mese, având efecte în calmarea durerilor de stomac.