Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Plante şi alimente indicate în tratarea oxiuriazei

Plante şi alimente indicate în tratarea oxiuriazei

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 04 Oct, 2021

Oxiuriaza este o boală parazitară provocată de oxiuri, viermi foarte mici, care infestează intestinele și apendicele. Boala este foarte contagioasă, iar transmiterea se realizează prin contactul cu persoane infestate, prin lenjerie, îmbrăcăminte sau prin consumul de legume și fructe nespălate. Din rândul preparatelor medicinale naturale avem câteva remedii foarte bune pentru eliminarea din corp a oxiurilor.

Iată câteva plante recomandate în fitoterapie și metodele de preparare pentru a fi eficiente în combaterea acestei boli: 

Coada șoricelului: Infuzie din două linguri de flori, uscate și mă­runțite, la 300 ml apă clocotită; se infuzează în vas acoperit, timp de 5 minute, se strecoară și se bea, neîndulcită, întreaga cantitate, dimineața, pe stomacul gol. 

Pelin alb: Infuzie dintr-o lingu­riță de herba uscată și mărunțită, la 200 ml apă clocotită; se lasă să infuzeze acoperit, timp de 20 de minute; se strecoară și se beau câte două căni pe zi, fracționate în patru reprize, respectiv dimineața, pe nemâncate, și cu 30 de minute înainte de mesele principale. Tratamentul se face timp de trei luni, câte trei zile în fiecare lună. Pulberea din plantă uscată și mărunțită fin (una-două lingurițe) se amestecă cu o lingură de miere de albine. Se ia în fiecare dimineață, pe stomacul gol, până la eliminarea oxiurilor. Tinctura din pelin alb se face din 20-30 g vârfuri înflorite, puse în 200-300 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de 24 de ore, după care se adaugă 200 ml ulei de floarea-soarelui sau de soia. Se fierbe pe baia de apă 3-4 ore, se lasă acoperită la răcit, timp de 2-3 zile, se strecoară în sticle mici, închise la culoare, și se iau câte 10 picături pe zi. Cura durează maximum 14 zile. 

Gălbenele: Infuzie dintr-o lingură de flori uscate și mărunțite, la 200 ml apă clocotită; se lasă să infuzeze două minute; se strecoară și se bea un ceai călduț pe zi.

Ghințura: Decoct dintr-o lingu­riță de rădăcini uscate și măcinate la un litru de apă rece; se fierbe 5 minute, se infuzează 5 minute, se strecoară și se bea câte o jumătate de cană, de două ori pe zi. Tinctura se face din 20 g rădăcini uscate și măcinate, puse la macerat timp de 7-8 zile, în 100 ml alcool de 40 de grade. Se consumă câte 10-15 picături în apă, de două ori pe zi. 

Măceșe: Pulbere din fructe uscate și măcinate fin (două părți), amestecate cu miere de albine (o parte). Se iau două-trei lingurițe pe zi, având efect imediat de eliminare a oxiurilor.

Cimbrișor: Infuzie din două lin­gurițe de herba uscată și mărun­țită, la 250 ml apă clocotită; se infuzează 10 minute în vasul acoperit, se strecoară și se beau două ceaiuri pe zi, prin înghițituri rare. 

Afin: Infuzie din două lingurițe de frunze uscate și mărunțite, la 100 ml apă clocotită; se lasă vasul acoperit pentru infuzare, timp de 10 minute, se strecoară și se bea ceaiul călduț, fracționat în trei reprize, în decursul zilei.

La bolnavii infestați cu oxiuri se elimină din alimentație produsele fermentate și se recomandă să se consume următoarele: suc de varză crudă (o jumătate de pahar în fiecare zi); morcovi cruzi și țelină, date pe răzătoare, ca unic aliment timp de două zile; căței de usturoi, înainte de mesele principale; ceapă tăiată felii și pusă la macerat, timp de 6 zile, într-un litru de vin alb, din care se bea câte un pahar în fiecare dimineață, pe nemâncate, într-o cură de șapte zile pe lună; pastă din 1,2 kg se­mințe de dovleac, decorticate și trecute prin mașina de tocat; se amestecă cu 0,5 kg miere de albine și 100 ml lapte proaspăt sau ceai de cimbrișor. Întreaga cantitate se împarte în trei părți, care se consumă la intervale de o oră. Numărul semințelor consumate la o repriză se ia în raport de vârstă: 10-15 semințe la copii, 20-30 la adulți și 50 la persoane de peste 50 de ani. După trei ore se vor lua trei linguri de ulei de ricin, pentru a asigura eliminarea totală a paraziților intestinali.

La nevoie se repetă tratamentul în ziua următoare, cu mențiunea că nu se mănâncă nimic cu 12 ore înainte de consumul pastei.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament