Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Plantele, cel mai blând remediu pentru afecțiunile tenului
Folosind metodele naturiste de tratament, se poate păstra un ten curat, trandafiriu, lipsit de semnele unei afecțiuni. Astfel tenul va fi o oglindă ce va reflecta un organism sănătos fizic și psihic, încrezător și optimist, cu o viață ordonată. În continuare, câteva tratamente în cazul pistruilor, impretigo, cuperozei și ridurilor.
Pistruii constau din acumulări de pigmenți bruni în epiderma obrajilor și a nasului, mai frecvent la persoane blonde sau roșcate, în anotimpul de vară, după expunere la lumină intensă.
Această afecțiune a pielii feței se combate prin badijonări, de trei ori pe zi, timp de 22 zile, folosind suc de lămâie, suc de castraveți, macerat din rădăcini de brusture sau hrean în oțet, macerat din bulbi de ceapă sau praz în oțet, decoct din bulbi de crin fierți în lapte proaspăt sau decoct din frunze proaspete și rădăcini de pătrunjel (60 g frunze se fierb 5 minute într-un litru de apă).
Bune rezultate dă loțiunea pariziană formată din: 30 ml suc de lămâie + 30 g pudră de alaun (piatră acră) + 500 ml apă de trandafiri.
Nu pot fi evitate măștile cosmetic, formate din trei lingurițe suc de lămâie + o linguriță tărâțe de grâu + o linguriță miere de albine, care se aplică prin pensulare pe ten, după o spălare prealabilă. Masca se menține 10-15 minute, după care se spală tenul cu ceai concentrat de tei.
Impetigo este o infecție cutanată superficială, provocată de un stafilococ sau de streptococul auriu. Mai întâi apar vezicule și bule albe, semisferice, al căror conținut devine purulent (pustule), apoi se ulcerează și se acoperă cu cruste care cad și lasă o cicatrice. Infecția este favorizată de o igienă greșită și de o stare psihică depresivă. De pe față, boala se extinde pe gât, sub bărbie, ceafă, subraț, pe pliurile coatelor și ale genunchilor.
Tratamentul se face prin aplicarea de comprese cu infuzii concentrate din herba înflorită de rostopască, răchitan și salvie, flori de lumânărică, mușețel, gălbenele și decoct din frunze de pelin, nalbă, mușcată, rădăcini de brusture și păpădie sau scoarță de stejar. Compresele se mai fac cu suc din frunze prospete de varză albă și nuci verzi.
O rețetă franceză recomandă comprese locale sau băi de mâini și picioare cu un decoct din amestec, în părți egale, cu flori de mac și herba de brusture, patlagină și salvie. Efecte bune au fost obținute cu cataplasme, aplicate pe zonele afectate, cu morcov și cartofi dați pe răzătoare, frunze strivite de varză, vinete, spanac, iarbă grasă, măcriș, patlagină, păpădie și felii proaspete de castraveți, dovleac, lămâi, piersici, măsline și nuci verzi.
Cuperoza se manifestă prin apariția unor rețele de vinișoare roșii și vineții pe pomeții obrajilor și pe nas, ca urmare a dilatării vaselor capilare. Printre cauzele bolii pot fi menționate unele tulburări endocrine, vârsta înaintată, alcoolismul cronic sau dereglări ale circulației periferice a sângelui. Simptomele sunt asemănătoare cu roșeață în formă de pete (la hemangiom și eritem), care apar pe față, gât și piept.
Tratamentul fitoterapeutic se face cu comprese zilnice, folosind infuzii din flori de lavandă, flori proaspete de gălbenele, trei- frați-pătați sau de nalbă de cultură (Malva glabra) sau decoct din nalbă mare (Althaea officinalis) si nufăr alb. Efect antipletoric de decongestionare a feței, cu eliminarea roseții, se mai realizează cu comprese (de trei ori pe zi) din suc de ceapă amestecat cu ulei de măsline, tamponare cu bitter suedez, apă de trandafiri și din flori de portocal, decoct din fructe coapte de măceș și o cataplasmă aplicată săptămânal cu frunze tocate de pătrunjel verde.
Ridurile sunt încrețituri ale pielii (frunte, ochi, gură, pleoape), ca prime simptome ale uscării și îmbătrânirii pielii. Apar la persoane cu ten deshidratat, suferinde de boli de nutriție, tulburări funcționale ale glandelor cu secreție internă și la cele care expun tenul la acțiunea directă a factorilor atmosferici (vânt, ger, arșiță). Mai pot interveni predispozițiile ereditare, stările depresive, precum și o serie de greșeli, ca folosirea în exces a fardului, abuzul de alcool, tutun și cafea, tratamente cosmetice contraindicate (săpunuri tari, soluții alcaline sau astringente), nerespectarea orelor de odihnă și o viață dezordonată. Treptat, mușchii își pierd tonicitatea, se reduce stratul subcutanat de grăsime, iar pielea își pierde elasticitatea și aspectul catifelat, mai ales după expunerea prelungită la soare, fără ochelari de protecție.
Tratamentul constă în spălarea zilnică, pentru a asigura respirația țesuturilor, după care se face hrănirea cu substanțe regeneratoare, care stimulează vitalitatea prin activarea circulației sângelui și oxigenarea pielii.
Sunt eficiente compresele cu infuzii din flori de mușețel și podbal sau decoct din rădăcini de nalbă mare, la care se adaugă o lingură de miere de albine și cataplasme cu morcovi rași, castraveți, banane și pepene galben. Urmează aplicarea de măști nutritive și emoliente sau unguente grase cu uleiuri și extracte din fructe și legume sau pudră cu talc, timp de 10-15 minute, care dau suplețea și catifelarea pielii.
În prevenirea ridurilor se recomandă ca zilnic să se facă masaje faciale cu mișcări specifice: mângâietor, ciupit, frământat, pianotat și fricțional, în direcție verticală, orizontală sau circulară. (Prof. univ. dr. Constantin Milică - din lucrarea Medicina naturistă. Tainele sănătății, tinereții și frumuseții)