Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Politica „generațiilor fără nicotină”
Guvernul danez pregătește un set de reforme în sănătate care include stoparea fumatului la viitoarele generaţii. Măsurile vor face în așa fel încât nici o persoană născută după 2010 nu va fuma și nici nu va folosi alte produse cu nicotină. Propunerea de reformă sanitară prevede interzicerea treptată a vânzării produselor din tutun şi cu nicotină, potrivit ministrului Magnus Heunicke. „Generaţia fără nicotină 2010+” va reprezenta un punct de referinţă, istoric, în prevenirea bolilor şi a decesului, a declarat el.
Și Noua Zeelandă, care își propune să devină o țară fără fumat până în 2025, va interzice vânzarea de ţigări către generaţiile viitoare, a anunţat guvernul de la Wellington. Practic, persoanele cu vârsta de 14 ani nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal.
Potrivit OMS, numărul fumătorilor este în scădere. În 2020, 1,3 miliarde de persoane au consumat tutun la nivel mondial, cu 20 de milioane mai puţin decât în urmă cu doi ani. Tutunul ucide peste opt milioane de oameni anual, iar alte 1,2 milioane mor din cauza fumatului pasiv. Numărul deceselor va continua să crească în pofida unei scăderi a consumului „deoarece tutunul ucide lent”, notează OMS.
Cu o investiţie de doar 1,68 dolari pe cap de locuitor în măsuri anti-fumat, 152 de milioane de persoane ar putea renunţa la acest viciu, arată un raport al organizației, care salută faptul că 60 de ţări sunt pe cale să atingă obiectivul unei reduceri de 30% a consumului de tutun, până în 2025.