Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Poluarea aerului, a treia cauză de deces la nivel mondial
Aerul pe care îl respirăm ne influențează sănătatea. Poluarea aerului a devenit a treia cauză de deces la nivel mondial, atrage atenția președintele Societății Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, citată de Agerpres.
Potrivit datelor OMS de anul trecut, 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat. 570.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor din cauza infecțiilor respiratorii atribuite poluării aerului din interior, exterior și fumatului pasiv. Circa 4,2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului și a apei, iar 3,8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum în gospodării.
În afară de astm și boala pulmonară obstructivă cronică, poluarea provoacă îngrijorător de multe cazuri de cancer pulmonar. Aerul poluat conține particule de materie poluantă, vizibile doar cu microscopul electronic, și gaze cu efect de seră, ambele cu efecte nocive pentru organism.
Particulele de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni, a explicat Ruxandra Ulmeanu în cadrul unui workshop de comunicare pe problematica bolilor Rrespiratorii organizat în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta".
Schimbările climatice au impact direct asupra sănătății - asupra plămânului în particular, iar încălzirea globală afectează aerul și apa potabilă. Medicul a mai afirmat că polenurile și alți aeroalergeni sunt în cantități mai mari în condiții de căldură extremă, iar creșterea continuă a temperaturilor va conduce la creșterea poverii astmului.
Totodată, creșterea temperaturilor și a particulelor de materie poluantă sunt factori care cresc incidența și severitatea astmului, rinosinuzitei, a bolii pulmonare obstructivă cronică, infecțiilor de tract respirator și a cancerului pulmonar.