Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Porumbarul, un remediu garantat în tratamentul tusei
Porumbarul mai este cunoscut în popor şi sub denumirea de porumbele, mărăcine, curcudel sau spinul cerbului. Este o plantă medicinală care acţionează benefic în intoxicaţii, tuse convulsivă şi dureri de dinţi.
În preparatele fitoterapeutice sunt folosite florile şi fructele de porumbar. Tratamentele naturiste din această plantă au efecte benefice în cazul intoxicaţiilor, în tonifierea stomacului, în cazul dischineziei biliare, al tusei convulsive, nevrozelor, afecţiunilor renale (nefrite, stimularea diurezei, dezintoxicarea în uremie), în insuficienţa cardiacă cu edeme, hipertensiunea arterială, depuraţia sângelui, reumatism, dureri de dinţi şi erupţii tegumentare.
Forme de utilizare:
Uz intern
INFUZIE: dintr-o linguriţă de flori uscate la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, timp de 3-4 zile consecutiv, cu acţiuni sedative, depurative şi laxative.
DECOCT: din amestecul de flori şi fructe de porumbar (câte o linguriţă la 250 ml de apă rece; se fierbe 3 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceşti pe zi cu efecte în tusea convulsivă.
SIROP: din 500 de grame de fructe spălate şi fierte 10 minute cu 250 g de zahăr vanilat şi câteva cuişoare; după 24 de ore se strecoară şi se fierbe încă o dată până se îngroaşă şi se consumă câte o linguriţă în puţină apă, de 3 ori pe zi.
TINCTURĂ: din flori, utilizată în dureri de cap, colici abdominali, hipertrofia inimii, dureri ale căilor urinare şi dismenoree.
MUSTUL DIN FRUCTE zdrobite, folosit pentru oprirea scurgerii sângelui din nas.
DECOCT din 50-60 de grame de scoarţă de ramuri la un litru de apă rece; se fierbe 15 minute şi se bea cantitatea de 500 ml de ceai pentru efectele astringente şi antifebrile în diaree, dizenterie şi afecţiuni cardiace.
Uz extern
SUC sau DECOCT din fructe proaspete folosit sub formă de spălături bucale în stomatite şi gingivite.