Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Porumbul, diureticul natural

Porumbul, diureticul natural

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 20 Mai 2019

Beneficiile pentru sănătate ale porumbului includ reglarea diabetului, prevenirea afecțiunilor cardiace cronice și scăderea tensiunii arteriale. Semințele de porumb dețin majoritatea substanțelor nutritive și sunt cele mai frecvent consumate. O altă variantă, numită porumb dulce, are mai mult zahăr și mai puțin amidon în materialul nutritiv.

Porumbul este o plantă originară din sudul Mexicului. A fost un ingredient de bază în sudul, centrul și nordul Americii de mii de ani. Porumbul de astăzi este mult diferit de porumbul pe care popoarele indigene din America de Nord l-au cultivat cândva. Prin cultivarea selectivă, fermierii au în mod constant o domesticire a porumbului, schimbând dimensiunea, culoarea și aroma în proces. Planta se cultivă pe par­cursul lunilor calde de vară, putând fi găsită în diferite soiuri, inclusiv roșu, roz, negru, violet, multicolor și albastru. Consumat cu moderație, porumbul poate constitui o parte sănătoasă din dieta celor mai multe persoane.

Conținutul ridicat de fibre dietetice asigură un rol semnificativ în prevenirea bolilor digestive, precum constipația. Porumbul are și efect împotriva stresului, fiind bogat în vitaminele din grupa B, mai ales în vitamina B1, cu efect asupra funcționării sistemului nervos, a mușchilor, a inimii și asupra producției de globule roșii (150 grame de porumb acoperă aproximativ 25% din cantitatea necesară de vitamina B1 pentru un adult). Porumbul conține, de asemenea, un antioxidant de frunte, și anume vitamina E, care protejează împotriva artritei şi previne afecțiunea Alzheimer.

Introducerea porumbului în meniul zilnic micșorează riscul apariției bolilor de inimă și a cancerului. Carbohidrații cu­prinși în porumb dau energie și nu permit depunerea grăsimii.

Efectele curative ale preparatelor din mătase de porumb

Mătasea de porumb este folosită în mod tradițional de către chinezi și americanii nativi pentru a trata multe boli. Este, de asemenea, folosită, ca medicament tradițional în multe părți ale lumii, cum ar fi Turcia, Statele Unite și Franța.

Are efecte de detoxifiere, relaxare și diuretice. Este utilizată pentru a trata infecțiile sistemului urinar și genital, cum ar fi cistita, prostatita și uretrita.

Ajută la reducerea urinării frecvente, cauzată de iritarea vezicii. Mai este folosită în mod tradițional pentru a trata edemele și icterul.

Pentru prepararea ceaiului de mătase de porumb utilizați aproximativ o lingură de mătase tocată la o cană de apă aproape fiartă. Acoperiți și lăsați la infuzat timp de 15-20 de minute sau până când se răcește suficient pentru a putea fi băută.

Dozele variază în funcție de greutatea și starea corpului, dar o recomandare generală pentru adulți este de până la o ceașcă de ceai, de două-trei ori în timpul zilei, evitând orele de dinainte de culcare. Reduceți dozele pentru copii.

Rețeta tincturii de mătase:

 - umpleți pe sfert un borcan cu mătase proaspătă, tocată. Tur­nați alcool de înaltă rezis­tență şi lăsați-l să se infuzeze într-un loc răcoros, întunecat, timp de patru până la șase săptămâni, agitând ocazional. Doza este de aproximativ 1/4 la 1/2 linguriță, de câteva ori pe zi; reduceți cantitatea pentru copiii mai mici. (Se amestecă cu o lingură de miere crudă) Perioada de valabilitate este de peste un an.

Un alt mod de a vă păstra mătasea proaspătă de porumb este de a folosi glicerina vegetală, în loc de alcool. Folosind aproximativ două până la trei ori cantitatea de glicerină decât mătasea proaspătă de porumb, amestecați cele două într-un procesor de minialimente până când se macerează complet. Se toarnă în­tr-un borcan, se acoperă și se depozitează într-un loc întunecos, agitând zilnic.

După două săptămâni, înde­părt­ați și împrăș­tiați gliceritul printr-o sită cu ochiuri fine și/sau mai multe straturi de tifon. O doză inițială sugerată este de 1/4 până la 1/2 linguriță, de câteva ori pe zi (reduceți pentru copiii mai mici).

Perioada de valabilitate este de aproximativ un an. Nu consu­mați dacă aveți alergie la porumb sau luați un diuretic cu prescrip­ție.

Mătasea de porumb este o plantă sigură și delicată pentru a fi utilizată și în tratamentul depresiei. Utilizați ceaiul sau tinctura în timpul zilei (cu 4 sau 5 ore înainte de culcare), pentru a vă întări sistemul nervos.

În centrul AROMA Iași puteți găsi tincturi de mătase de porumb gata făcute, dar și alte macerate hidroalcoolice, ceaiuri și uleiuri în combinații cu alte plante ce au acțiuni specifice și pro­prietăți terapeutice specifice afecțiunii ce o tratăm.

În acest scop se va respecta un tratament adecvat, completat cu regim alimentar şi de viaţă strict controlate. Tratamentele fitoterapeutice sînt de lungă durată şi urmăresc, în primul rând, dezintoxicarea şi revigorarea organismului.