Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Prazul, un „medicament“ antiinfecțios
Originar din zona Mării Mediterane și a Asiei Centrale, prazul a constituit, de secole, o bază pentru multe diete europene și se găsește și astăzi în multe rețete pe întreg globul. Prazul este o sursă excelentă de vitamine A, K și C, precum și folat și fibre, dar este important mai ales pentru proprietățile sale anticancerigene.
Prazul este o plantă „soră” cu ceapa și usturoiul și oferă o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, de la prevenirea inflamației („rădăcina” majorității bolilor), până la protejarea organismului împotriva cancerului, a bolilor de inimă.
Secțiunea comestibilă a plantei este un pachet de teci de frunze, confundat de obicei cu o tulpină. Această legumă crudă și fermă are un gust ușor, foarte asemănător cu cel al cepei. 100 de grame de praz conțin următorii nutrienți: 61 de calorii, 14,2 grame carbohidrați, 1,5 grame proteine, 0,3 grame grăsime, 1,8 grame fibră, vitaminele K, A, E și C, mangan, folat sau acid folic, vitamina B6, fier, magneziu, calciu, cupru, potasiu.
Cea mai importantă caracteristică fitoterapeutică a prazului este capacitatea lui de a proteja împotriva diferitelor tipuri de cancer, datorită prezenței mai multor compuși anticancerigeni. Una dintre aceste componente este inulina. Aceasta stochează energie în plante, luând, de obicei, locul altor carbohidrați, cum ar fi amidonul. Consumul de praz este, de asemenea, corelat cu o scădere semnificativă a riscului de cancer de prostată. Un alt compus bioactiv este trisulfura de dialil. Această substanță valoroasă oprește creșterea de noi celule tumorale și împiedică formarea vaselor de sânge în celulele tumorale existente.
Prazul conține și alicină, dar și kaempferol, un antioxidant ce ameliorează stresul oxidativ din organism. Kaempferolul are o gamă largă de acțiuni farmacologice, incluzând acțiuni antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, anticancer, cardioprotectoare, neuroprotectoare, antidiabetice, antiosteoporotice, anxiolitice, analgezice și antialergice.
Flavonoidele găsite în praz sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. Acestea au un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale, a funcției vasculare și a nivelului de colesterol.
Cu doar 61 de calorii pe porție, prazul vă poate ajuta să vă simțiţi plini, fără să creșteți consumul zilnic de calorii. În plus, ca aliment bogat în fibre, acesta necesită mai mult timp pentru a fi digerat, de aceea senzația de foame va apărea mai greu după consumul de praz. Fibrele funcționează ca stimulator al metabolismului, permițându-vă să ardeți mai multe calorii într-un ritm mai alert și să mențineți nivelul de energie.
Prazul este bogat și în prebiotice, un tip de fibre care alimentează bacteriile benefice din intestin. Prebioticele sporesc absorbția de nutrienți, elimină deșeurile nocive din corp, stimulează mișcarea alimentelor prin intestine și secretă lichide digestive. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi prazul, pot ajuta la reducerea inflamației, pentru a proteja împotriva unor afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil.
Prazul este cunoscut și pentru faptul că ajută la tratarea infecțiilor, datorită acțiunii sale calmante și a efectului antiseptic asupra diferitelor sisteme ale corpului. De asemenea, conține o cantitate semnificativă de vitamina A, care susține dezvoltarea de celule roșii și albe din sânge și transportă oxigenul.
Îmbunătățirea stării de spirit și a funcției cognitive, inclusiv concentrarea și memoria, reprezintă beneficii ce le putem obține printr-un consum zilnic de praz. De asemenea, putem evita deteriorarea oxidativă a țesutului ocular, care poate provoca cataractă și degenerare maculară. Oasele le putem menține sănătoase grație cantității de calciu și magneziu pe care ne-o oferă consumul de praz.
Prazul este cel mai proaspăt în timpul iernii și la începutul primăverii. Când căutați prazul organic perfect, căutați tulpini albe, cu dimensiuni uniforme, lungi, ferme, albe, cu o rădăcină sănătoasă (nu mai mare de 1,5 centimetri în diametru) și evitați prazul care s-ar putea să fie îngălbenit. Păstrați-l în frigider, învelit într-un prosop de hârtie sau în pungă de plastic. Ar trebui să rămână proaspăt oriunde este depozitat, timp de două săptămâni.
Persoanele care suferă de afecțiuni biliare și renale, cu acumulare de oxalați în lichidele corporale, trebuie să consume cu prudență praz, pentru a evita unele complicații. Dacă aveți afecțiuni biliare sau renale netratate, consultați medicul înainte de a consuma cantități mari de praz.
5 beneficii ale prazului
- Îmbunătățește funcția cognitivă
- Previne deteriorarea oxidativă a țesutului ocular, care poate provoca cataractă și degenerare maculară
- Menține sănătatea oaselor, datorită cantității de calciu și magneziu pe care o conține
- Este o legumă anticancerigenă
- Este eficient în combaterea infecțiilor