Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Prea multe fructe îngraşă
Excesul de fructe poate fi o cauză a apariţiei obezităţii, cei care încearcă să consume cât mai multe fructe, considerând că se hrănesc sănătos, fiind apoi surprinşi de kilogramele acumulate, susţin specialiştilor britanici, citaţi de cotidianul „Daily Mail“. Fructele au un conţinut bogat de vitamine, fibre şi antioxidanţi, care protejează organismul de boli, recomandarea fiind de a consuma cinci porţii de fructe şi legume proaspete pe zi - trei de legume şi două de fructe. Însă, în funcţie de fructele alese, aportul de zahăr (fructoză) poate fi mai mare decât se credea. De exemplu, o caisă are 0,45 grame de fructoză, o prună - 1,6 g, o smochină proaspătă - 2 g, un kiwi - 3 g, o portocală - 3,6 g, cinci căpşuni - 4 g (o linguriţă de zahăr), o banană - 5,5 g, un mango mic - 6 g, un grepfrut - 7 g, un măr Golden - 11 g şi un ciorchine de struguri de 500 de grame - 39 g (aproape 8 linguriţe de zahăr). Totodată, fructele conţin şi ele calorii ca orice alte alimente, iar caloriile din fructe pot provoca îngrăşarea în aceeaşi măsură ca cele din ciocolată. „Fiecare consumă anumite alimente în exces. Dar oamenii care mănâncă fructe în exces sunt adesea atenţi la siluetă. Am văzut pacienţi care nu îşi puteau explica obezitatea, pentru că ei mâncau sănătos, iar apoi a reieşit că mâncau prea multe fructe sau beau sucuri de fructe toată ziua, având un aport de 300 de calorii în câteva minute“, a declarat dr. Carel Le Roux, consultant pe probleme de metabolism la Imperial College London. Creşterea greutăţii corporale nu este singura problemă provocată de prea multă fructoză. Aceasta poate, de asemenea, creşte nivelul trigliceridelor (un tip de grăsime din sânge), ceea ce poate cauza boli de inimă.