Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Prea puţine incubatoare pentru prematuri
În maternităţile din ţară nu sunt suficiente locuri pentru bebeluşii născuţi prematur, care au nevoie de condiţii speciale de îngrijire. Nu doar lipsa incubatoarelor este problema, ci şi personalul insuficient din maternităţi. „Pe tot parcursul anului, avem un grad de ocupare în Terapie Intensivă de peste 130%, suplimentăm cu incubator, iar dacă sunt gemeni îi punem impreună, suplimentăm cu mese radiante“, a declarat, pentru o televiziune comercială, Ioana Roşca, şefa secţiei Neonatologie de la Maternitatea „Panait Sârbu” din Capitală.
Copiii născuţi prematur au nevoie de îngrijiri speciale, în incubatoare, până când aceştia ajung la greutatea normală, pot fi hrăniţi şi pot respira ca orice copil născut în limite normale. Situaţia din maternităţi este dificilă în mai toate spitalele din România. „Nu există locuri suplimentare, nu există incubatoare suficiente. Dacă acum se naşte unul care ar avea nevoie să fie ventilat, nu am locuri să-l pun. De 10 ani nu-mi amintesc să fi avut o lună în care să am locuri libere la Terapie Intensivă. Rata copiilor născuți prematur la Spitalul Cantacuzino este, din păcate, de trei ori mai mare decât media țării. Anul trecut a fost de 33%, iar rata în România este de 11%”, a subliniat dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei Nou-născuți de la Spitalul Cantacuzino.
În România se nasc prematur 11% din copii, iar şansele de supravieţuire sunt de 90%, dacă sunt trataţi corespunzător. Potrivit datelor unei organizații neguvernamentale, 13% din maternităţile de nivel I declară că nu au nici un incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% din maternităţile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator şi 14% din maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Incubatoarele standard, cele mai vechi, din unităţile de nivel I, au fost fabricate în anul 1977, cele din unităţile de nivel II sunt chiar mai vechi, din 1967, iar cele de nivelul III, din 1994.