Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Preparate simple şi gustoase cu calcan

Preparate simple şi gustoase cu calcan

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 10 Feb 2025

Calcanul a fost considerat întotdeauna regele peștilor. Este unul dintre cei mai nobili pești, fiind o delicatesă culinară. Întrucât carnea sa este foarte delicată, se reco­mandă prepararea cu grijă, pentru a nu se rupe. Sunt de preferat metodele de gătire la aburi, sous-vid, în hârtie de pergament la cuptor.

Rețete

Calcan în sos de lămâie

Ingrediente: 3 bucăți de calcan, 2-3 căței de usturoi, 1 lămâie, 150 ml iaurt grecesc, 100 ml ulei măsline, 500 g cartofi curățați de coajă, coriandru după gust, 100 g unt, 1 linguriță muștar, sare și piper după gust. Preparare: Se rad cățeii de usturoi și coaja de lămâie într-un bol, se adaugă uleiul de măsline și muștarul, se pune sare și piper și se omoge­ni­zează; se adaugă iaurtul și se omogenizează din nou, după care se acoperă bolul și se pune în frigider. Cartofii se pun la fiert, se dau într-un clocot, apoi se scot din apă, se dau prin unt și condimente și se pun la cuptor. Bucățile de calcan se asezonează cu sare și piper și se trag la tigaie în puțin unt și zeamă de lămâie. Când sunt gata, se servesc alături de cartofii copți și se pune deasupra sosul și puțin pătrunjel verde.

Calcan la cuptor pe pat de legume

Ingrediente: Un calcan întreg curățat și spălat, 2 cepe potrivite tăiate julien, 4-5 căței de usturoi tocaţi mărunt, 2 ardei roșii tăiați rondele, 3-4 roșii tăiate cuburi, 100 ml ulei de măsline, 100 ml vin alb, 3-4 foi de dafin, sare și piper după gust. Preparare: Într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt se pun, în strat subțire, legumele tăiate și presărate cu sare și piper, foile de dafin, apoi se toarnă uleiul și vinul alb; se pune peștele asezonat cu sare și piper deasupra, după care se dă tava la cuptor, la 160 de grade, timp de 35-40 de minute. După 10 minute, se întoarce peștele pe cealaltă parte pentru a se întrepătrunde aromele și apoi se lasă în continuare la copt. 

Citeşte mai multe despre:   Rețete  -   rețete cu pește