Medicii elveţieni îşi extind gama prescripţiilor pentru pacienţii care suferă de afecţiuni psihice sau boli cronice, îndemnându-i să facă plimbări în parcuri şi să viziteze galerii de artă şi muzee,
Preparate simple şi gustoase cu calcan
Calcanul a fost considerat întotdeauna regele peștilor. Este unul dintre cei mai nobili pești, fiind o delicatesă culinară. Întrucât carnea sa este foarte delicată, se recomandă prepararea cu grijă, pentru a nu se rupe. Sunt de preferat metodele de gătire la aburi, sous-vid, în hârtie de pergament la cuptor.
Rețete
Calcan în sos de lămâie
Ingrediente: 3 bucăți de calcan, 2-3 căței de usturoi, 1 lămâie, 150 ml iaurt grecesc, 100 ml ulei măsline, 500 g cartofi curățați de coajă, coriandru după gust, 100 g unt, 1 linguriță muștar, sare și piper după gust. Preparare: Se rad cățeii de usturoi și coaja de lămâie într-un bol, se adaugă uleiul de măsline și muștarul, se pune sare și piper și se omogenizează; se adaugă iaurtul și se omogenizează din nou, după care se acoperă bolul și se pune în frigider. Cartofii se pun la fiert, se dau într-un clocot, apoi se scot din apă, se dau prin unt și condimente și se pun la cuptor. Bucățile de calcan se asezonează cu sare și piper și se trag la tigaie în puțin unt și zeamă de lămâie. Când sunt gata, se servesc alături de cartofii copți și se pune deasupra sosul și puțin pătrunjel verde.
Calcan la cuptor pe pat de legume
Ingrediente: Un calcan întreg curățat și spălat, 2 cepe potrivite tăiate julien, 4-5 căței de usturoi tocaţi mărunt, 2 ardei roșii tăiați rondele, 3-4 roșii tăiate cuburi, 100 ml ulei de măsline, 100 ml vin alb, 3-4 foi de dafin, sare și piper după gust. Preparare: Într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt se pun, în strat subțire, legumele tăiate și presărate cu sare și piper, foile de dafin, apoi se toarnă uleiul și vinul alb; se pune peștele asezonat cu sare și piper deasupra, după care se dă tava la cuptor, la 160 de grade, timp de 35-40 de minute. După 10 minute, se întoarce peștele pe cealaltă parte pentru a se întrepătrunde aromele și apoi se lasă în continuare la copt.