Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Prevenirea diabetului de tip 2 începe din copilărie
Educaţia pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2 ar trebui să înceapă din copilărie, având în vedere că această afecțiune poate fi evitată prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, semnalează medicii. Statisticile indică o creştere de 2,3% pe an, la nivel global, a numărului de cazuri de diabet zaharat de tip 2 la copii.
Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu diabet de tip 2 în România, pe fondul unei alimentații nesănătoase, precum dulciuri concentrate, excesul de grăsimi, paste făinoase, mâncare de tip fast food. Stresul unei programe școlare încărcate la care sunt supuși copiii poate fi un factor declanşator, susțin majoritatea specialiştilor. „Statisticile la nivel global arată o creştere a numărului de cazuri de diabet zaharat de tip 2 la copii de 2,3% pe an. Ca medici de familie avem obligaţia să educăm pacienţii pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, şi această educaţie începe din copilărie. Desigur, foarte important este şi screeningul pentru a diagnostica precoce diabetul şi a putea interveni în timp util, pentru a împiedica apariţia complicaţiilor, care sunt absolut covârşitoare”, a declarat Daciana Toma, coordonatorul Grupului de Lucru de Diabet din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), citată de Agerpres. Medicii oferă sfaturi privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos începând din perioada prenatală a copilului și apoi, de-a lungul vieții, pentru că stilul de viaţă sănătos trebuie să fie un mod de a trăi, afirmă Sandra Alexiu, preşedintele SNMF.
În acelaşi timp, peste 3.000 de copii suferă de diabet de tip 1, deşi nu au împlinit nici şase ani, afecţiune ce nu poate fi prevenită. „Este o boală autoimună care constă în apariţia de anticorpi împotriva propriului pancreas, care distrug pancreasul şi determină necesarul de tratament cu insulină toată viaţa”, explică medicul Mihaela Vlaiculescu. Specialiştii susțin că, în ultimii 25 de ani, numărul cazurilor de diabet de tip 1 la copii a crescut cu 400%.
„Considerăm că diabetul este o patologie severă şi cu o incidenţă în creştere alarmantă. Alimentaţia nepotrivită din zilele noastre, fumatul, sedentarismul sunt factori de risc modificabili, prin a căror reducere am putea împreună să stăvilim această gravă epidemie a secolului XXI. Boala este gravă în sine, dar mai ales prin complicaţiile ei şi prin implicarea definitorie în riscul cardiovascular”, a spus dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale a Diabetului (IDF), în lume, la fiecare şase secunde, un om moare din cauza diabetului, iar jumătate dintre adulţii bolnavi trăiesc nediagnosticaţi, neştiind că au această boală.
Tot mai mulţi copii şi adolescenţi au diabet zaharat de tip 2, fără ca părinţii să-şi dea seama, iar alimentaţia nesănătoasă poate duce la această situaţie. Conform specialiştilor din cadrul IDF, aproape 70% dintre îmbolnăvirile de diabet de tip 2 sunt prevenibile prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
Potrivit unui studiu recent, 11,6% dintre pacienţii diagnosticaţi cu diabet, adică 100.000, au fost spitalizaţi cel puţin o dată în ultimul an pentru complicaţii cauzate de această boală.