Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Prevenirea osteoporozei din stadiul vieții intrauterine
Osteoporoza nu ar mai trebui privită ca o consecință firească a procesului de îmbătrânire. Încă din viața intrauterină poate începe prevenirea ei, susține președintele Fundației Internaționale pentru Osteoporoză, profesorul Cyrus Cooper, într-un interviu pentru EurActiv.com. În România, circa 21% dintre femeile și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză.
„Există anumiți factori care pot influența densitatea oaselor încă dinainte de a ne naște sau de la vârste foarte fragede”, a subliniat profesorul Cyrus Cooper. Acesta a dat ca exemplu de prevenție timpurie administrarea unor suplimente de vitamina D viitoarelor mămici, în lunile de iarnă, iar pentru copil - asigurarea nivelului optim de calciu din primii ani de viață, pentru a beneficia mai târziu de acel echilibru de care organismul are nevoie pentru sănătatea oaselor.
Osteoporoza este o afecțiune cronică manifestată printr-o scădere treptată a densității osoase, favorizând așa-numitele fracturi de fragilitate, care pot avea consecințe dizabilitante pe viață. Astfel de fracturi reprezintă o problemă uriașă nu numai pentru persoanele cu osteoporoză, ci și pentru sistemele de sănătate publică. În țările Uniunii Europene, cazurile de fracturi la pacienți cu osteoporoză însumează circa 3,5 milioane anual, pentru tratarea cărora este nevoie de circa 37 miliarde de euro.
Potrivit profesorului Cyrus Cooper, osteoporoza ar trebui abordată la fel ca orice altă afecțiune care poate fi prevenită, cum sunt hipertensiunea, diabetul sau colesterolul mărit, pentru care există posibilitatea de evaluare a factorilor de risc.
În baza cercetărilor realizate până acum, au fost puse în aplicare diverse programe de diagnosticare timpurie, iar măsurile de prevenție trebuie gândite pe trei paliere: prevenția primară presupune implementarea unor programe de screening pentru diagnosticare timpurie, prevenția secundară este axată pe tratarea osteoporozei diagnosticate după producerea unei fracturi, însă cea pe care o recomandă noile orientări în medicină este prevenția pe parcursul întregii vieți. Aceasta din urmă poate să înceapă încă înainte de a ne naște, din viața intrauterină, printr-un regim alimentar al mamei capabil să asigure aportul necesar de calciu și vitamina D3. Această vitamină este extrem de importantă, pentru că ajută la asimilarea calciului și mineralizarea oaselor și blochează eliberarea hormonului paratiroidian, care provoacă resorbția masei osoase și le fragilizează.
Potrivit celor mai noi date în domeniu, în România, aproximativ 21% dintre femeile și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză. În fiecare an sunt înregistrate mai mult de 94.000 de fracturi de fragilitate și mai mult de o persoană din cinci cu fractură de șold moare în interval de un an de la producerea fracturii.
Atunci când osteoporoza este diagnosticată din timp, iar pacientul își schimbă stilul de viață și începe un tratament, pierderea densității osoase poate fi încetinită sau chiar se poate reveni la valori normale, fiind redus astfel riscul unor fracturi de fragilitate. Din păcate, mulți dintre cei care suferă de osteoporoză nu ajung, din diferite motive, să-și facă investigațiile necesare și trec prin fracturi care puteau fi prevenite. La nivelul întregii Europe, circa 70% dintre femeile de peste 70 de ani care au osteoporoză nu au fost diagnosticate decât după o fractură, iar 60%-85% dintre femei nu iau nici un tratament pentru a preveni apariția unor fracturi în viitor.
(Ileana Marin)