Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Prevenţia, prioritate a Ministerului Sănătăţii
Pachetul de servicii medicale de bază, precum şi Contractul-cadru în Sănătate pentru perioada 2014-2015 au fost aprobate de guvern, urmând să intre în vigoare. Prioritatea absolută este reprezentată de dezvoltarea serviciilor de prevenţie acordate în segmentul de asistenţă medicală primară.
Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale pentru anii 2014-2015. Potrivit reprezentanţilor MS, pachetul aduce ca noutate prevenţia. De asemenea, noul pachet vizează îmbunătăţirea accesului pacienţilor la serviciile medicale furnizate de medicii de familie şi de medicii din ambulatoriul de specialitate. „Punem un accent important, în premieră, pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani - prezenţa anuală la medicul de familie“, a declarat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de Agerpres.
În ce priveşte contractul-cadru, cele mai importante modificări sunt legate de introducerea reglementărilor privind utilizarea biletelor de trimitere în format electronic, de la data implementării acestora, precum şi introducerea facturii electronice şi utilizarea dosarului electronic de sănătate al pacientului, de la data implementării acestuia.
O altă prevedere importantă din noul pachet se adresează gravidelor, care vor beneficia, în perioada de monitorizare, şi de testare pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C în plus faţă de testarea HIV.
De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse şi consultaţii de monitorizare activă pentru bolile cronice: riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă, boală cronică de rinichi.
Adulţii fără semne de boală vor beneficia de consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare, care se va realiza astfel: pentru cei cu vârsta între 18 şi 39 ani - o dată la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani depistate cu risc înalt, consultaţiile preventive de evaluare se vor acorda anual) şi pentru cei cu vârsta de peste 40 ani - anual.
Totodată, în pachetul de servicii medicale de bază au fost introduse noi investigaţii medicale paraclinice: ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron, dar şi consultaţii, servicii profilactice, tratamente protetice şi ortodontice, precum şi alte tratamente (inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă).