Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Prevenția virozelor în sezonul rece. Cât de utile sunt vitaminele și suplimentele?
Este sezonul rece și deci al virozelor și gripei - perioada din an în care mulți dintre noi își pun speranța în vitamine, suplimente alimentare, pastile sau picături-minune. Fie că vorbim despre vitamine și suplimente alimentare sau despre consumul de lămâi și portocale ori alte alimente bogate în vitamine, ele pot doar să echilibreze răspunsul sistemului imunitar în fața virușilor, nu să prevină îmbolnăvirile.
Părinții au tendința de multe ori de a le administra copiilor tot felul de suplimente și vitamine din dorința de a le crește imunitatea, încurajați de reclamele difuzate de televiziuni și în mediul online. Medicul de familie Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), spune însă că, din punctul său de vedere, acest lucru este cât se poate de condamnabil, deoarece a căpătat un caracter comercial.
Infecțiile respiratorii nu pot fi însă prevenite în acest fel. În cel mai fericit caz, suplimentele pot doar să echilibreze răspunsul sistemului imunitar, dar nu să prevină îmbolnăvirile. Ele pot să aducă un echilibru în ceea ce privește funcționarea organismului și, mai ales, a sistemului imunitar. Practic, unele deficiențe - fie că vorbim despre vitamina C, fie că vorbim despre diverse minerale, cum ar fi zincul, fierul etc - pot fi suplimentate, astfel încât să ajungem la un echilibru în ceea ce privește funcționarea sistemului imunitar, un echilibru care este necesar pentru a lupta cu boala, nu pentru a preveni infecțiile. Acest lucru este valabil nu doar pentru vitaminele și suplimentele alimentare, ci și pentru consumul de lămâi, portocale etc., spune medicul Gindrovel Dumitra, citat de Hotnews.
Vitaminele și suplimentele alimentare pot reprezenta, într-adevăr, o modalitate de a echilibra sistemul imunitar, la un moment dat, însă sistemul imunitar se întărește în primul rând cu ajutorul unui stil de viață sănătos, a explicat şi dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București: „Nu spune nimeni că nu poți să folosești suplimente cu vitamine și nu numai în sezonul rece, însă acestea nu previn infecția cu un virus, precum virusul gripal sau virusul care provoacă boala COVID-19, iar pandemia a demonstrat că nu există medicamente miraculoase, ci doar medicamente care ajută”.
Metoda numărul unu de prevenție, în cazul gripei de exemplu, pentru care există vaccin, este vaccinarea. În ceea ce privește vitaminele și suplimentele, sfatul medicului Adrian Marinescu este să discutăm cu un medic înainte de a le lua. Ele pot fi luate doar în cazul anumitor patologii, iar acest lucru trebuie făcut pentru un echilibru, nu pentru a preveni o infecție virală, cu un virus cum este virusul gripal.
Vitaminele și suplimentele alimentare pot reprezenta, într-adevăr, o modalitate de a echilibra la un moment dat sistemul imunitar, însă sistemul imunitar se întărește în primul rând printr-un stil de viață sănătos, printr-o alimentație sănătoasă și prin mișcare, nu printr-un „fast-food cu vitamine”. „Este evident și logic că nu de acolo se rezolvă”, a subliniat dr. Adrian Marinescu. (I. N.)