Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Prima țară care aprobă vaccinul anti-COVID Pfizer
Evoluția infectărilor cu noul coronavirus, revenită pe un trend crescător după o perioadă în care virusul părea să piardă teren, provoacă îngrijorare, de aceea speranțele se leagă de eforturile cercetătorilor din întreaga lume de a dezvolta un vaccin eficient. Prin vaccinare se poate atinge pragul de imunizare colectivă capabil să stopeze pandemia de COVID-19. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 60-70% din populație ar trebui să fie imunizată pentru a reduce numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus.
Vaccinurile conțin forme atenuate sau inactive de agenți patogeni într-o cantitate suficientă pentru a activa sistemul de apărare al organismului și a-i asigura imunitate, dar nu suficientă pentru a declanșa boala respectivă. În cazul COVID-19, durata exactă a imunizării este încă necunoscută. La nivel mondial sunt în curs de cercetare circa 180 de vaccinuri anti-COVID. Suntem destul de aproape, însă, de autorizarea și lansarea pe piață a unui vaccin care pare să aibă eficiență de până la 95%, cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech. În cazul vaccinului dezvoltat de Moderna și AstraZeneca, testele clinice nu au evidențiat deocamdată un nivel atât de ridicat de eficacitate și de siguranță în ceea ce privește eventualele efecte secundare.
Disponibilitatea acestor vaccinuri în fiecare țară depinde în primul rând de capacitatea de producție a acestora, pentru că la nivel mondial ar fi nevoie de 12-15 miliarde de doze. De asemenea, depinde de dificultățile logistice pe care le implică diferențele existente între normele naționale în ceea ce privește autorizarea vaccinurilor. Nu în ultimul rând, sunt aspecte legate de stocarea și transportul lor, la temperaturi foarte scăzute, de minus 70 de grade Celsius în cazul vaccinului Pfizer. Faptul că ar trebui administrat în două doze pentru fiecare persoană reprezintă o provocare logistică suplimentară. În plus, ținând cont de mutațiile frecvente ale noului coronavirus, vaccinul anti-COVID trebuie administrat sezonier, la fel ca vaccinurile antigripale.
De la declanșarea pandemiei, noul coronavirus a suferit deja mai mult de 12.000 de mutații. Vestea bună este însă că aceste mutații nu par să-i fi crescut contagiozitatea. Asemenea celorlalte tipuri de virusuri, coronavirusurile suferă în permanență mutații. Cele mai multe sunt neutre sau chiar slăbesc virusurile, există însă și mutații care le avantajează și pot diminua eficacitatea vaccinurilor. În astfel de cazuri, vaccinurile trebuie adaptate periodic pentru a-și putea atinge obiectivul de imunizare.
Distribuția pe piața Uniunii Europene, deci și în România, va începe atunci când un vaccin va primi aprobare de la Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA). Vaccinurile vor fi distribuite simultan în toate țările care au aderat la contractul unic încheiat de Comisia Europeană, în numele statelor membre, cu producătorii farmaceutici AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech, CureVac și Moderna. În cel mai optimist scenariu, cantități semnificative de vaccinuri anti-COVID-19 ar urma să fie livrate din luna aprilie 2021, repartizate proporțional în funcție de populația fiecărei țări în parte.
Marea Britanie este prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer/BioNTech, astfel că vaccinarea ar putea începe în zilele următoare pentru persoanele din grupuri cu prioritate ridicată, potrivit Mediafax. Autoritatea de reglementare britanică (MHRA) spune că vaccinul care oferă o protecție de până la 95% împotriva COVID-19 este sigur.
România are finalizată o strategie de vaccinare care implică administrarea gratuită și nu va fi obligatorie. Decizia de a ne vaccina depinde, așadar, doar de noi și este bine să ne hotărâm în urma unei discuții cu medicul. În orice caz, până când vor fi disponibile vaccinurile, chiar și în timpul vaccinării colective, trebuie respectate în continuare toate măsurile de protecție și prevenție: purtarea măștii, igiena mâinilor, evitarea aglomerației și munca la distanță, acolo unde se poate, atrag atenția specialiștii. (Ileana Marin)