Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Primele măsuri în România împotriva răspândirii coronavirusului din China
Autoritățile sanitare din România au luat primele măsuri, după avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind riscul de răspândire pe scară largă a unui nou tip de coronavirus considerat la originea unei adevărate epidemii de pneumonie virală în orașul chinez Wuhan. Pneumonia provocată de noul tip de coronavirus a curmat deja trei vieți, iar numărul îmbolnăvirilor se apropie de 200.
Potrivit experților britanici, numărul persoanelor infectate ar fi chiar mai mare, în jur de 1.700. Răspândirea virusului a depășit deja granițele Chinei, fiind raportat și în Japonia, Thailanda și Coreea de Sud și s‑ar putea amplifica în perioada următoare, când vor avea loc sărbătorile dedicate Anului Nou Chinezesc, perioadă în care chinezii călătoresc mai mult.
În România, Institutul Național de Sănătate Publică a informat direcțiile de sănătate publică în legătură cu riscul reprezentat de acest nou tip de coronavirus și a cerut raportarea eventualelor cazuri de îmbolnăvire către unitățile sanitare. Și aceasta, cu toate că țara noastră nu este expusă direct riscului de răspândire a virusului, pentru că nu există linii aeriene directe între România și regiunea afectată din China, iar cele mai multe porți de intrare sunt securizate de către celelalte țări. Mai multe state din Asia, dar și SUA au introdus controale speciale pe aeroporturi. Pasagerii care vin din China centrală, din zona focarului, sunt suspuși unor verificări medicale amănunțite.
Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis o alertă de călătorie pentru cei care tranzitează sau intenționează să călătorească în China. Experții OMS recomandă tuturor țărilor să ia măsuri de prevenție și să pregătească spitalele pentru a face față în eventualitatea răspândirii virusului. Majoritatea celor infectați cu noul tip de coronavirus s‑ar fi contaminat într‑o piață de pește din orașul Wuhan, în care se comercializau și alte animale. Ca urmare, turiștii sunt sfătuiți să evite piețele de pește și măcelăriile și să meargă urgent la doctor dacă au simptome asemănătoare gripei.
Îngrijorările experților se leagă de faptul că noul tip de virus s‑a dovedit rezistent la tratamentele obișnuite pentru afecțiuni respiratorii. El face parte din aceeași familie de virusuri cu cel care provoacă afecțiuni respiratorii, de la răceala comună la temutul sindromul respirator sever acut (SARS), care în perioada 2002‑2003 a cauzat la nivel mondial mai mult de 8.000 de îmbolnăviri și aproape 800 de decese. Infecția cu coronaviruși se manifestă cu febră, tuse, dar și simptome mai grave cum ar fi insuficiența renală, putând provoca chiar decesul.
O primă măsură pentru a preveni îmbolnăvirea este să evităm aglomerațiile și contactul direct cu persoanele bolnave. De asemenea, să nu călătorim în zonele considerate de risc.
Ca și în cazul celorlalte afecțiuni respiratorii virale, medicii ne recomandă să respectăm regulile generale și individuale de igienă: să ne spălăm pe mâini cât mai des, să punem batista la gură când strănutăm sau tușim. La apariția febrei și a altor simptome caracteristice virozelor să nu amânăm o vizită la medic și să luăm medicamente doar la recomandarea medicului.