Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Primele vouchere pentru tratamentul fără interferon
Medicii de familie au primit primele 2.145 de vouchere pentru pacienții cu ciroză hepatică care doresc să beneficieze de noua schemă de tratament, fără interferon. În cazul în care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, pacienţii primesc gratuit tratamentul fără interferon, în cadrul unui program național finanțat de Ministerul Sănătății.
Potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), 2.145 de vouchere au fost distribuite medicilor de familie, la nivel național, până la sfârșitul săptămânii trecute, pentru întocmirea dosarelor necesare în tratamentul fără interferon al hepatitei virale C şi cirozei hepatice C. Până acum, 925 de pacienţi au intrat în posesia acestor vouchere și au fost efectuate investigaţii pentru 801 pacienţi.
Statisticile CNAS arată, de asemenea, că laboratoarele din întreaga țară au prelucrat, până în prezent, 457 de seturi de analize necesare în întocmirea dosarelor. Rezultatele investigaţiilor efectuate până acum arată că doar 60% din pacienţi îndeplinesc criteriile necesare pentru accesul la tratament fără interferon. „Medicii specialişti care au primit voucherele trebuie să evalueze cu responsabilitate pacientul căruia îi recomandă efectuarea setului de investigaţii, ţinând cont de criteriile de includere în tratament. Voucherele au fost distribuite strict pentru întocmirea dosarelor pentru aprobarea tratamentului fără interferon”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Pași de urmat pentru a beneficia de schema de tratament
Pentru a beneficia de noua linie de tratament fără interferon, bolnavii de hepatita C și cei cu ciroză hepatică trebuie să se prezinte pentru consultație și evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate la nivel național.
Aceștia trebuie să aibă asupra lor biletul de trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate.
După ce va fi evaluat, pacientul care va corespunde criteriilor de eligibilitate va intra în posesia unui voucher. Cu acesta se va prezenta pentru investigații medicale în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon. Rezultatul primit de la laborator va ajunge apoi la medicul curant, care va putea stabili dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate și va întocmi dosarul pentru aprobarea tratamentului. Cu acest dosar, pacientul se va prezenta la casa de asigurări cu care se află în relaţie contractuală medicul curant. De aici, dosarul va fi transmis către CNAS, unde o comisie de specialitate va analiza dosarul şi va transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient. În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul va trebui să meargă cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va putea elibera prescripţia medicală.
Potrivit site-ului Casei Naţionale de Sănătate, în România sunt înregistraţi 580.000 de bolnavi de hepatita C.