Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Primii specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică
Prof. dr. Irinel Popescu a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de organizarea celui de-al X-lea simpozion al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic, care se desfăşoară între 25 şi 28 martie, că 30 de medici români vor finaliza în această toamnă cursul de chirurgie hepato-bilio-pancreatică, informează Agerpres. "Chirurgia hepato-bilio-pancreatică este o ramură a chirurgiei generale, iar supraspecializarea în această specialitate presupune doi ani de pregătire după terminarea rezidenţiatului. România este la prima generaţie de cursanţi care urmează să obţină în această toamnă, în urma unui examen organizat de Ministerul Sănătăţii, atestatul de chirurgie HBP (care include şi transplant hepatic). Astfel, din 2015 România va avea specialişti în chirurgia hepato-bilio-pancreatică", a subliniat Irinel Popescu.
El a precizat că această specializare le va permite medicilor participanţi la curs, după examenul din toamnă, să efectueze independent rezecţii majore de ficat, pancreas şi transplant de ficat. "Durata pregătirii la nivel european este de doi ani. Şi la nivel naţional am extins durata de pregătire de la un an la doi ani. Primul obiectiv este de a asigura pacienţilor chirurgi cu pregătire înaltă. Pentru pacienţii care au nevoie de operaţie, acest lucru le oferă o garanţie şi siguranţă în plus a actului operator. Există o curriculă de pregătire pentru cei care vor absolvi cursul. Această specializare le va permite să efectueze independent rezecţii majore, de ficat, pancreas, transplant de ficat", a susţinut prof. dr. Irinel Popescu. El şi-a exprimat convingerea că, în curând, medicul Valentin Calu va putea efectua la Spitalul Elias prelevare de organe.
Prezent în conferinţa de presă, prof. dr. Yaman Tokat de la Spitalul Florence Nightinale din Istanbul a afirmat că, în viitor, va fi nevoie de experţi în bolile ficatului şi specialişti în transplant. "Anul acesta se împlinesc, în Turcia, 25 de ani de transplant hepatic. Cel mai greu ne este să găsim donatori. Acum 20 de ani eram singurul centru din ţară care făcea acest fel de operaţii şi acum există 50 de astfel de centre. În fiecare an facem 1.200 de transplanturi, cea mai mare parte de la donatori în viaţă. Prof. dr. Irinel Popescu a adus transplantul hepatic în România la cel mai înalt nivel din lume", a declarat Yaman Tokat.
Directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Medical, prof. dr. Cristian Vlădescu, a precizat, la rândul său, că taxa pentru acest curs a fost plătită în mare parte de unităţile medicale care şi-au trimis medici pentru a se pregăti. "Costurile per medic sunt în jur de 3.000 de lei. Cei care vor să facă pregătire individuală îşi pot acoperi costurile", a afirmat Vlădescu.