Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Primul caz de gripă aviară H10N3 la om
China a raportat primul caz din lume de infecție la om cu tulpina H10N3 a gripei aviare, situaţie care evidențiază pericolul transmiterii virușilor de la animale la om, comentează publicația germană „Deutsche Welle”. Experți citați de revista științifică „Science Media Center” şi preluată de France Presse spun că gripa aviară se transmite foarte rar la om și că există mai multe virusuri gripale ce afectează păsările decât cele care îi afectează pe oameni.
Faptul că virusul care a provocat infectarea unei persoane în China aparține familiei H10 este „o veste bună”, consideră medicul Nicole Robb de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, care spune că ar trebui să ne îngrijoreze mai degrabă variantele H5 și H7. Un prim episod de infectări cu tulpinile H5N1 de la păsări la om a avut loc în 1997, apoi un al doilea între 2003 și 2011, pentru ca în 2013 să se semnaleze infectări la oameni cu H7N9, în țări din Asia, provocând aproape 1.700 de îmbolnăviri și moartea a 616 persoane, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Medicul John W. McCauley, de la Institutul Francis Crick din Londra, citat de Science Media Center, menționează, de asemenea, cazuri sporadice de infecție cu H9N2 și H10N8 înregistrate în întreaga lume, în ultimele două decenii.
Anul acesta, în luna februarie, virusul H5N8, derivat din H5N1, a provocat îmbolnăvirea mai multor angajați ai unei ferme de păsări, după ce anterior fusese semnalat timp de câteva luni în crescătorii din Europa. Potrivit Oficiului Federal pentru Evaluarea Riscurilor, citat de „Deutsche Welle”, deși virusul H5N8 se transmite greu la om, el poate suferi mutații şi, astfel, să devină contagios. Deși gripa aviară nu s-a dovedit a fi contagioasă în cazul oamenilor, cazurile de infecție semnalate recent demonstrează că pericolul nu este doar teoretic. Cât timp gripa aviară este prezentă în fermele de păsări, infecțiile sporadice la om nu vor reprezenta o surpriză.
Cunoscută și sub numele de ciumă aviară, gripa aviară este o boală deosebit de contagioasă care afectează păsările domestice și este în general fatală, mai ales pentru pui și curcani. Cum se poate transmite la om? De obicei, prin contact direct cu păsările infectate, cei mai expuși fiind angajații din fermele de pui sau fabricile de procesare a cărnii. Este de menţionat faptul că procesată la temperaturi înalte, carnea infectată nu reprezintă o amenințare. Totuşi, epidemia de gripă aviară H5N1 din Hong Kong a fost oprită prin închiderea piețelor de păsări.
Odată transmis de la păsări la oameni, următorul pas ar fi transmiterea virusului de la om la om, dar pentru aceasta virusul trebuie să treacă prin anumite mutații. Organizația Mondială a Sănătății dă asigurări că nu există indicii, în prezent, privind o posibilă transmitere de la om la om a variantei H10N3 care a provocat de curând primul caz de infectare la om cu această tulpină, chiar dacă paralela care se face cu pandemia de COVID-19 îngrijorează opinia publică, mai ales că au fost vehiculate și ipoteze conform cărora pandemia actuală ar avea la origine transmiterea noului coronavirus de la lilieci la om. (I. M.)