Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Primul transplant de cord după o pauză de 9 luni
După nouă luni de întrerupere, din cauza lipsei donatorilor, miercuri a avut loc la Târgu Mureş primul transplant de cord din acest an din România. A fost salvată viaţa unui pacient de 54 de ani din Galaţi. Şeful echipei care a efectuat operaţia şi şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a tras un semnal de alarmă referitor la numărul extrem de mic de transplanturi din România, arătând că „e imposibil să fie atât de puţini donatori într-o ţară ca România”.
Cordul a fost prelevat de la un donator din Oradea, în vârstă de 36 de ani, care a suferit un accident vascular - de la care au mai fost prelevate ficatul şi rinichii, iar beneficiarul inimii este un pacient de 54 de ani, din Galaţi, aflat în stadiu terminal de insuficienţă cardiacă.
„În cursul acestei zile am efectuat un transplant cardiac, la un pacient de 54 de ani din Galaţi, cu insuficienţă cardiacă în stadiu terminal. Din fericire, a fost un organ disponibil, la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, de la un donator de 36 de ani, care a suferit un AVC şi, din păcate, s-a instalat moartea cerebrală. (...) Am avut oarecare emoţii, deoarece transplant cardiac nu am făcut de aproape un an şi mă bucur că a fost o probă prin care am demonstrat că suntem pregătiţi, întreaga echipă, şi aici mă refer la toţi, medici, asistente, anestezişti, cardiologi, chirurgi”, a declarat profesor doctor Horaţiu Suciu, citat de Agerpres.
Medicul a precizat că ultimul transplant de cord din România a fost realizat anul trecut, în data de 20 iunie, la Târgu Mureş şi de atunci IUBCvT nu a mai avut nici o solicitare pentru prelevare de cord.
„Cauza - cred că toată lumea a observat că activitatea de transplant este într-un declin, în special din cauza lipsei donatorilor. Identificarea donatorilor şi prelevarea de organe au scăzut foarte mult. Nici în ceea ce priveşte transplantul altor organe activitatea nu este mulţumitoare, activitatea de transplant a scăzut foarte mult. E un lucru care ne îngrijorează şi ne supără, pentru că se fac mult prea puţine transplanturi în România comparativ cu orice ţară din Europa şi eu consider că este păcat, pentru că resursă umană pregătită există şi este vorba despre organizarea mult mai eficientă a activităţii de transplant. E imposibil să fie atât de puţini donatori într-o ţară ca România”, a subliniat dr. Suciu.
În anul 2016, la Târgu Mureş au fost efectuate 11 intervenţii de transplant de cord, anul trecut a fost un singur transplant, iar în acest an, până miercuri, nu a avut loc nici o astfel de intervenţie.
Profesorul a mai arătat că în Croaţia se fac 40 de transplanturi de cord pe an, iar în Italia s-au făcut 250 de transplanturi anul trecut.
„Vă daţi seama unde suntem noi? Noi suntem mândri cu ceea ce facem la Târgu Mureş, dar nu trebuie să uităm că este o activitate total insuficientă şi că în continuare numeroşi pacienţi decedează în lipsă de organe şi e vorba de organizare şi bunăvoinţă din partea tuturor. Un astfel de program e foarte greu de pus pe picioare, dar e foarte uşor de pierdut. Lista de aşteptare este în permanentă mişcare, numeroşi pacienţi se adaugă, alţii decedează, se menţine la 100 de pacienţi, pe lista de urgenţă sunt 25-30, care sunt monitorizaţi permanent. Se cheamă pacienţii în funcţie de vechime, dar nu numai în funcţie de vechime, ci cei într-o stare foarte rea. Nu este ceva matematic în această stratificare a urgenţei, există criterii foarte clare în care se decide cine este receptorul”, a accentuat dr. Suciu.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT Târgu Mureş a spus că, deşi s-a vehiculat în spaţiul public existenţa unor liste preferenţiale pentru transplantul de organe din România, el poate să garanteze că în clinica pe care o conduce nu se întâmplă aşa ceva.