Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Probleme de sănătate care pot provoca senzația de frig
Există oameni care se plâng mereu că le este frig și care poartă haine mai groase chiar și în toiul verii, femeile fiind mai predispuse decât bărbații să perceapă mai intens senzația de frig. Cercetătorii israelieni au constatat însă că, indiferent de gen, în spatele unei sensibilități crescute la frig se pot ascunde și probleme de sănătate.
O primă cauză posibilă ar fi Sindromul Raynaud, o afecțiune care se manifestă prin întreruperi ale fluxului sanguin la nivelul degetelor, urechilor sau nasului și, implicit, prin senzația de frig și paloare sau învinețirea pielii în zonele afectate. Cauzele acestei afecțiuni sunt încă puțin cunoscute. Sindromul Raynaud nu poate fi vindecat complet, însă tratamentul poate contribui la o ameliorare a simptomelor. De asemenea, cei care suferă de acest sindrom trebuie să se ferească de frig.
O altă problemă medicală care poate accentua senzația de frig este hipotiroidismul sau tiroida hipoactivă. Aceasta provoacă un deficit al hormonilor care reglează temperatura corpului și mențin controlul asupra greutății. Pe de altă parte, transformările hormonale firești prin care trec femeile în perioada ciclului menstrual pot influența percepția frigului. Estrogenul sau hormonul feminin favorizează dilatația vaselor sanguine și, implicit, o scădere a temperaturii corpului, spre deosebire de testosteron, sau hormonul masculin, care menține temperatura corpului la un nivel mai mare.
În general, afecțiunile care produc îngustarea vaselor sanguine, de exemplu ateroscleroza, întrețin senzația de frig, subliniază, în publicația The Conversation, profesorul Adam Taylor, directorul Centrului de învățare a anatomiei clinice de la Universitatea Lancaster. Și anemia este menționată de către specialiști ca o posibilă cauză, dacă avem o sensibilitate mai mare la frig. Se știe că anemia apare din cauza deficitului de fier în organism. Când fierul asimilat din alimentație este insuficient, scade nivelul globulelor roșii din sânge, iar primele semnale de alarmă pot fi mâinile și picioarele reci, oboseală, dificultăți de respirație, palpitații și paloarea pielii.
Ne poate face mai friguroși și diabetul, o boală foarte răspândită, care într-o primă fază nu prezintă simptome. Pe lângă mersul frecvent la toaletă, setea și oboseala, care sunt primele semnale în diabet, senzația de frig poate fi și ea un semnal, mai ales în diabetul de tip 2. Diabetul afectează rinichii și sistemul circulator, iar problemele rinichilor predispun la apariția anemiei, care crește sensibilitatea la frig. La fel, și leziunile nervilor periferici provocate de diabet dau senzația de mâini și picioare reci, a explicat, la rândul său, dr. Peter Bidey, de la Philadelphia College of Osteopathic Medicine.
O altă cauză a sensibilității crescute la frig poate fi o afecțiune cardiacă sau circulatorie, potrivit experților. Picioarele permanent reci pot fi simptomul unei afecțiuni deseori ignorată, dar foarte gravă, boala arterială periferică. Aceasta apare ca urmare a depunerii de grăsimi pe pereții vaselor de sânge și provoacă amorțeli, furnicături sau senzația de mâini și picioare reci, simptome care sunt puse de multe ori pe seama înaintării în vârstă. Una dintre cele mai severe complicații este ischemia acută periferică, foarte periculoasă, cu risc de cangrenă la nivelul membrelor afectate. Prin urmare, cei care se știu foarte sensibili la frig nu trebuie să treacă cu vederea acest aspect, ci să observe frecvența și împrejurările în care se accentuează această sensibilitate și să ceară sfatul unui medic. (I. M.)