Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Problemele cardiovasculare după COVID-19
Medicii spun că, în ultima perioadă, tot mai mulţi pacienţi care s-au vindecat de COVID-19 şi au suferit diferite complicații în urma bolii au probleme nu doar pulmonare, ci și cardiovasculare. Una dintre complicațiile cardiovasculare pe termen lung ale infecției cu noul coronavirus este miocardita, o afecțiune care se poate vindeca dacă este diagnosticată în stadii incipiente, dar cu multe riscuri dacă nu este tratată la timp.
Miocardita este însă dificil de diagnosticat fără o ecografie cardiacă, de aceea este foarte important pentru cei care au avut COVID-19 să nu ignore anumite schimbări pe care le observă și care pot să pară neimportante. Mulți dintre cei care au trecut prin infecția cu noul coronavirus resimt oboseală și dificultatea de a face chiar și un efort fizic moderat, pe care înainte îl făceau fără probleme. Ecografiile cardiace au arătat că inima lor este afectată de miocardită, adică o inflamație a mușchiului cardiac - care nu mai are forța de a pompa sânge aşa cum pompează la un om sănătos, cu o afectare de 10 până la 20 la sută, a explicat medicul cardiolog Oren Iancovici, într-un interviu acordat agenției News.ro.
Sfatul său pentru toți cei care au avut COVID-19 este să meargă la medic dacă simt că ceva nu este în regulă cu ei, că au palpitații sau dacă obosesc și nu mai pot face efort fizic așa cum puteau înainte de infecția cu noul coronavirus. Miocardita, ca și celelalte complicații post-COVID, nu este obligatoriu să apară la toți pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus. Cu toate acestea, spune dr. Oren Iancovici, este important ca acești pacienți să fie atenți la simptome și să meargă și după boală la cardiolog și la pneumolog pentru a face investigațiile medicale necesare.
Dacă avem o miocardită incipientă și este diagnosticată la timp, ea poate fi tratată și cu siguranță va trece. Dacă însă amânăm vizita la medic, riscul să ajungem la o afectare cardiacă majoră pe termen lung este destul de mare și cu consecințe grave asupra sănătății. (I. M.)