Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Problemele de sănătate care îi preocupă pe români
Cancerul, afecțiunile cardiovasculare și stresul sunt principalele probleme de sănătate care îi preocupă pe români, potrivit unui studiu al institutului de cercetare de piață IPSOS realizat în 34 de țări. Jumătate dintre românii intervievați au menționat cancerul ca fiind principala lor preocupare legată de sănătate, urmată de afecțiuni ale inimii și de stres.
În România, cancerul îngrijorează toate segmentele de populație, înregistrând ponderi similare pe grupe de vârstă sau de gen, indiferent de nivelul de venit sau educație, în timp ce, la nivel mondial, această afecțiune preocupă mai degrabă femeile și persoanele peste 35 de ani. În top 10 al preocupărilor românilor legate de sănătate intră și infecțiile intraspitalicești, o problemă care preocupă într-o măsură mult mai mică populația din celelalte țări incluse în sondaj.
La nivel global, COVID-19 a rămas pentru al treilea an consecutiv preocuparea numărul unu, fiind menționat de 47% dintre cei intervievați, dar în scădere cu 23% faţă de anul anterior. Pentru români, însă, COVID-19 nu mai reprezintă un subiect de îngrijorare, fiind menționat de numai 27% dintre conaționalii noștri, potrivit datelor publicate într-un comunicat al IPSOS.
De menționat că pandemia i-a făcut pe români să vorbească mai deschis despre starea lor emoțională, deși sunt încă mulţi care evită să folosească termenul de „sănătate mintală”, termen acceptat într-o măsură mai mare în celelalte țări. La nivel colectiv, în România, sănătatea mintală este interpretată ca implicând existența unei afecțiuni psihice, persoanele care suferă de astfel de afecțiuni fiind de regulă considerate periculoase, imprevizibile și fiind evitate sau chiar excluse din viața socială și profesională. Românii au tradus sănătatea mintală printr-un termen mai prietenos și acceptat social: „stresul”. Prin urmare, stresul în România a înregistrat scoruri peste media globală, a explicat Laura Arpad, Healthcare Lead,
Ipsos România. (I. M.)