Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Problemele oculare în afecțiunile tiroidei
Bolile tiroidiene pot provoca diferite modificări structurale sau funcționale în organism, inclusiv la nivelul ochilor. Slăbirea vederii, apariția „pungilor” sub ochi, ochii umflați dimineața, lăcrimarea excesivă a ochilor sau, dimpotrivă, senzația de ochi uscați pot fi semnele unei afecțiuni ale glandei tiroide și afectează în mod negativ viața pacientului.
Tulburările oculare sunt foarte frecvente la pacienții cu afecțiuni tiroidiene, în cazul cărora abordarea terapeutică ar trebui să fie una multidisciplinară, adică tratamentul să țină cont de recomandările medicului endocrinolog și ale oftalmologului, dar şi de recomandările unui psiholog, în cazul în care problemele de vedere afectează și starea emoțională a pacientului, concluzionează un studiu publicat de revista Nature.
Potrivit datelor analizate de experți, cea mai frecventă problemă oculară la pacienții cu boli tiroidiene este slăbirea vederii, în 69 la sută dintre cazuri, 66 la sută confruntându-se cu lăcrimarea excesivă a ochilor. Există însă și pacienți care, dimpotrivă, se plâng de ochi uscați, iar alții au pungi sub ochi, pleoapele umflate sau globii oculari par ieșiți mult din orbită. În proporții mult mai mici, unii dintre pacienți au diplopie, adică văd dublu, din cauza unei disfuncții în coordonarea celor doi globi oculari. Este evident că tratamentul specific bolii tiroidiene trebuie însoțit și de tratamentele adecvate pentru ochi, spun experții citați de Nature. (I. M.)