Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Producătorii de medicamente din România pot asigura necesarul în lupta anticoronavirus
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) susţine că poate fabrica suficiente cantităţi de medicamente, în aproape orice formă de prezentare, care să sprijine autorităţile şi populaţia în bătălia contra coronavirusului, potrivit Agerpres.
„PRIMER - care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie din ţară - are o capacitate însumată instalată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice şi multe altele“, precizează instituția într-un comunicat transmis Agerpres.
Sursa citată arată că, în 2019, companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) şi un milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19. „Aceste volume pot fi dublate la solicitarea autorităţilor, iar capacităţile de producţie pot creşte cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare“, subliniază comunicatul citat.
„Suntem pregătiţi şi stăm la dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a răspunde solicitărilor acestuia în ceea ce priveşte fabricarea de stocuri de medicamente necesare luptei împotriva simptomelor COVID-19“, a declarat dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, zilele acestea, suspendarea pentru o perioadă de 6 luni a distribuţiei în afara teritoriului României a medicamentelor și a tuturor produselor sanitare care au legătură cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul pentru COVID-19. „La propunerea Ministerului Sănătății, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a dispus emiterea unui ordin ce cuprinde suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției, în afara teritoriului României, a medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu COVID-19”, potrivit unui comunicat al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
Această măsură face parte din planul de acțiune al Ministerului Sănătății, care are în vedere asigurarea cu stocuri adecvate și continue de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare esențiale în această situație.
Lista va fi stabilită împreună cu experții din comisiile de specialitate ale ministerului, avându-se în vedere în mod special medicamente precum: antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, atifungice, anestezice, sedative, precum și alte medicamente considerate necesare în tratarea cazurilor de COVID-19 și a complicațiilor acestora.
„De asemenea, lista va cuprinde materiale sanitare și dispozitive medicale cum ar fi: combinezoane, mănuși, seringi, măști, ochelari de protecție, soluții dezinfectante, precum și alte materiale și dispozitive medicale identificate a fi necesare pentru gestionarea cazurilor de COVID -19”, se mai arată în comunicat.