Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Produsele de protecție solară trebuie folosite zilnic
În perioada verii trebuie să fim mult mai atenţi asupra pielii noastre deoarece efectele expunerii necontrolate şi neprotejate la soare pot fi nocive şi provoacă arsuri, pete pigmentare şi deshidratare. Zonele cele mai sensibile sunt ochii, urechile, gâtul, scalpul şi spatele.
Vara trebuie să fim mult mai atenți cu pielea noastră deoarece razele ultraviolete puternice pot provoca unele boli foarte grave. Specialiștii recomandă ca folosirea produselor de protecție solară să devină o rutină, iar asta nu doar în perioada verii. De asemenea, se recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11:00 și 17:00, când radiațiile sunt foarte puternice. Bebeluşii mai mici de un an nu trebuie expuşi la lumina directă a soarelui în această perioadă.
Dermatologul Ana Fâcă spune că cea mai eficientă protecţie este asigurată de hainele de culoare deschisă, din ţesături dense, din bumbac, denim sau satin. „Cel mai slab nivel de protecţie este oferit de ţesăturile mai largi, din materiale creponate. De asemenea, e important să te asiguri că micuţii poartă pălării cu boruri cât mai largi, pentru a acoperi zonele sensibile ale feţei şi gâtului. Pielea acestora se deshidratează foarte rapid şi capătă arsuri solare”, mai spune specialistul. Hainele au un SPF (nivel de protecție solară - n.r.) scăzut şi oferă o protecţie suplimentară doar cele uscate şi opace, hainele umede permit unor cantităţi mai mari de radiaţii să pătrundă până la piele.
În perioada estivală, produsele cu factor de protecţie solară nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire zilnică. Mai mult, specialiştii ne recomandă să folosim produse cu SPF tot timpul anului, mai ales pentru ten şi mâini, asta pentru că acestea previn îmbătrânirea prematură a pielii şi o protejează de radiaţii. Crema trebuie aplicată o dată la două ore sau chiar mai frecvent: după înot, după folosirea prosopului sau în cazul transpiraţiei excesive. Specialiştii spun că trebuie să folosim produse de protecţie solară cu spectru larg de filtrare, ce protejează atât împotriva razelor UVB (acestea ajută la producerea vitaminei D), cât şi a celor UVA (acestea sunt periculoase și pot provoca apariția cancerului).
O cantitate insuficientă de produs reduce eficienţa acestuia şi respectiv factorul de protecţie obţinut, de aceea e important să aplicăm cantităţi suficiente de produs. Produsele cu SPF nu se aplică doar la plajă, aplicaţi produsul foroprotector înainte de expunerea la soare, chiar dacă aceasta înseamnă ieşirea zilnică obişnuită din casă. Alegerea factorului de protecţie depinde de fototip. Persoanele cu fototip deschis - piele deschisă la culoare, ochi verzi sau albaştri, păr blond, expuse la un soare puternic, trebuie să folosească produsele de fotoprotecţie cele mai puternice şi nu doar cu ocazia expunerilor estivale, ci şi în condiţiile unei expuneri în cadrul vieţii socio-profesionale, fiind vizate în particular faţa, decolteul şi braţele. În timp ce persoanele cu pielea mai închisă pot să descrească progresiv SPF-ul, în funcţie de tipul razelor solare (puternice spre moderate).
Pielea copiilor, mai vulnerabilă
Pentru copiii sub 12 ani se recomandă în plus o protecţie vestimentară. Copiii sunt cei mai expuşi leziunilor pielii cauzate de radiaţiile ultraviolete (UV). Pielea lor delicată este încă vulnerabilă, iar în cazul celor foarte mici nu s-a dezvoltat capacitatea de regenerare a pielii care să vindece aceste leziuni. În plus, copiii adoră să stea mult timp în apă. Acest lucru scade semnificativ capacitatea pielii de protecţie împotriva radiaţiilor, iar filtrele UV din produsele obişnuite de protecţie solară îşi pierd efectul.
Un efect al expunerii excesive la soare sunt arsurile solare. Acestea reprezintă zone deteriorate ale pielii, cauzate de acţiunea razelor ultraviolete. Pielea afectată devine roşie, fierbinte, inflamată şi sensibilă la atingere, iar vindecarea completă durează o săptămână.
Vara, mai mult ca oricând, organismul uman are nevoie de apă ca să funcţioneze normal. Setea, buzele uscate sau senzaţia de gură uscată sunt câteva semnale că suntem deshidrataţi. În perioada estivală este indicat să dublăm cantitatea de apă consumată deoarece pierderile prin transpiraţie sunt mari.
Iată câteva lucruri pe care este bine să le ştiţi pentru a profita de o protecţie eficientă, dar şi de toate beneficiile razelor solare.