Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Program naţional de sănătate pentru bolile ficatului
Începând din anul 2008, Ministerul Sănătăţii va elabora un program integrat de combatere a bolilor ficatului. În acest scop, duminică, ministrul Sănătăţii , Eugen Nicolăescu, a semnat un Protocol de parteneriat cu Asociaţia SANO-HEP, prin care vor fi demarate acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice asupra hepatitelor virale B şi C.
Parteneriatul va avea ca obiective informarea, educarea şi prevenţia infecţiilor hepatice virale, îmbunătăţirea monitorizării pacienţilor cu boli cronice de ficat, creşterea ratei de diagnosticare şi a accesului la terapii eficiente a unui număr mai mare de pacienţi, dar şi creşterea fondurilor alocate diagnosticării şi tratamentului bolilor de ficat. În anul 2006, în cadrul Programului de tratament antiviral şi alegere a schemei terapeutice la pacienţii cu hepatită cronică B, C şi D, precum şi la pacienţii cu ciroză hepatică, derulat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au beneficiat de tratament 3.507 pacienţi cu hepatită cronică virală B, C şi D şi ciroză hepatică HBV, C şi D, cheltuielile decontate pentru aceşti bolnavi fiind de aproximativ 140 de milioane RON. Durata tratamentului pacienţilor cu hepatita cronică virală B este de 6-12 luni (în funcţie de prezenţa sau absenţa Ag HBe), iar a celor cu hepatită cronică virală C este de 48 de săptămâni. De asemenea, pacienţii beneficiază, în funcţie de diagnostic, şi de răspunsul la terapie, de diferite scheme de tratament (în monoterapie sau terapie combinată) cu interferon standard, interferon pegylat, ribavirină şi lamivudină. În premieră, anul acesta, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNSAS), începând cu data de 23 mai, a introdus aplicaţia informatică pentru gestionarea activităţii comisiei de la nivelul CNAS şi a comisiilor de la nivelul caselor de asigurări de sănătate pentru monitorizarea şi aprobarea medicamentelor specifice în tratamentul hepatitei cronice virale şi cirozei hepatice. Acest sistem informatic permite generarea de rapoarte privind situaţia pacienţilor aflaţi în tratament cu aprobarea comisiei de la nivelul CNAS şi fondurile angajate conform perioadelor aprobate, pe case de asigurări de sănătate Potrivit prof. dr. Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), recenta Declaraţie a Parlamentului European cu privire la hepatita C subliniază că această boală este o problemă urgentă de sănătate publică şi pentru aceasta s-a solicitat diagnosticarea timpurie, depistarea şi accesul extins la terapie. Specialistul a apreciat programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, întrucât prin determinarea transaminazelor se pot depista persoanele infecate cu virusul hepatitic. Totodată, el a subliniat că nu toţi pacienţii cu infecţie cu virus hepatitic trebuie să facă tratament, cei care sunt selectaţi pentru tratament trebuind să îndeplinească anumite criterii.