Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Programe de depistare din timp a bolilor grave
Cinci programe naționale pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C și D, precum și screening prenatal vor fi implementate începând din acest an. Acestea sunt demarate de Ministerul Sănătății (MS), cu finanțare europeană nerambursabilă.
Peste 191 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile vor fi alocate de MS pentru cele cinci programe naţionale de screening. Acestea se referă la depistarea precoce (screening) a cancerului de col uterin, a cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B, C şi D, programe de screening prenatal, dar şi pentru formarea personalului medical din domeniile prioritare de sănătate. Alte domenii de formare mai vizează managementul bolilor cardiovasculare, al afecţiunilor oncologice (cancer col, cancer mamar), diabet zaharat, al bolilor endocrine/disfuncţii tiroidiene, sănătate mintală şi boli rare (inclusiv genetică medicală), a anunţat Ministerul Sănătății (MS).
Peste 70.000 de persoane vor beneficia de servicii de sănătate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Este prevăzut ca 90% din persoanele care vor intra în program să provină din regiuni mai puţin dezvoltate ale României, iar 10% din Regiunea Bucureşti-Ilfov, afirmă reprezentanţii ministerului.
Vor fi alocate 47 de milioane de euro pentru programul naţional de depistare a cancerului de col, care are ca noutate introducerea testării HPV în regim pilot pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 ani. Peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 ani vor beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică etc. Prima regiune care va asigura implementarea testării HPV este Nord-Vest.
De asemenea, aproximativ 21 milioane de euro vor fi alocate pentru programul naţional de depistare a cancerului de sân de care vor beneficia peste 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani care au domiciliul în regiunile de dezvoltare Nord-Vest şi Vest, respectiv Nord-Est şi Sud-Est şi care vor putea face gratuit testare mamografică cu dublă citire şi arbitraj, evaluări ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate (mamografii declarate pozitive direct sau după arbitraj), biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente.
Programul „Mama şi copilul” are alocate peste 19 milioane de lei pentru dezvoltarea de registre naţionale de îngrijire a gravidei şi copilului şi pentru organizarea programe de formare profesională specifică pentru personalul implicat în îngrijirea gravidei şi copilului.
În ceea ce priveşte hepatita, se va asigura finanţarea pentru testarea în vederea depistării cazurilor de infecţie HVC şi HVB prin teste rapide (Ac anti-VHC, Ag HBs, Ac anti-HBs), investigaţiile, tratamentul şi follow-up-ul pentru pacienţii depistaţi cu infecţii cronice cu virusuri hepatitice B/D şi C. „Tratamentul pentru pacienţii depistaţi cu infecţii cronice cu virusuri hepatitice B/D şi C va fi asigurat exclusiv pentru persoanele neasigurate. Se vor achiziţiona şi echipamente necesare activităţii.
Pentru etapa a II-a sunt alocate 20 milioane de euro (10 milioane de euro pentru fiecare proiect, fiecare proiect necesitând acoperirea a două regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia şi Sud Muntenia, respectiv Sud- Est şi Nord-Est)”, afirmă Ministerul Sănătăţii.