Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Propolisul, eficient în tratamentul colonului iritabil
Colonul iritabil este una dintre acele afecțiuni benigne ale intestinului gros constând dintr-o dereglare a echilibrului normal, care ar trebui să existe între activitățile secretoare ale mucoaselor și activitatea motorie a intestinului. În cazul acestei afecțiuni, efecte foarte bune au tratamentele cu plante medicinale cu acțiune carminativă, antispasmodică și sedativă.
Această afecţiune se manifestă prin reacții precum grețuri, arsuri, eructații, constipații sau diaree, dureri abdominale de-a lungul colonului stâng, balonări, dureri de cap, insomnii, palpitații, senzație de leșin, bufeuri, transpirații excesive.
Fiind o afecțiune benignă, boala poate fi eliminată complet după excluderea cauzelor care au declanșat-o, mai ales după evacuarea gazelor și a conținutului intestinal.
Tratamentele cu plante medicinale care au acțiune carminativă, antispasmodică și sedativă au o mare eficienţă în cazul colonului iritabil. Un amestec de plante indicat este cel alcătuit din: codița-șoricelului herba - 20 g; frunze de roiniță - 20 g; frunze de mentă - 20 g; coada-racului herba - 20 g; flori de salcâm - 20 g; flori de tei - 20 g. Se face o infuzie cu o lingură din acest amestec uscat și mărunțit, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat, acoperit, 10 minute, apoi se strecoară și se beau două-trei ceaiuri, puțin îndulcite, zilnic.
Modul de alimentație prezintă un rol deosebit de important în tratamentul afecțiunilor de colon. În cazul adulţilor, aceştia vor lua dimineața 40 de picături de propolis în 100 ml apă caldă (rețeta profesorului Constantin Milică, disponibilă și pe www.herbalrom.ro).
Pentru stimularea evacuării intestinului se recomandă mese la ore regulate. Alimentele indicate sunt cartofii, fierți sau preparaţi sub formă de piure, fasolea verde, conopida, spanacul, brânzeturile nefermentate, îndeosebi unt, ouăle, peștele slab, carnea fiartă de vită și de pui, fără condimente și fără murături condimentate. Fructele trebuie să fie coapte sau sub formă de sucuri și siropuri (din mere, gutui, afine, coarne). Se vor evita alimentele dure și cruditățile iritabile prin conținutul ridicat de celuloză brută (varză, castraveți, ridichi, salată, leguminoase uscate), precum și fructele proaspete sau crude.
În caz de diaree se vor evita cruditățile care măresc activitatea mușchilor intestinali. De asemenea, se vor evita: laptele, cafeaua, alcoolul, tutunul, lichidele foarte reci sau foarte fierbinţi.
În caz de constipație se vor exclude din alimentație lichidele fierbinți: supe, ciorbe, ceaiurile concentrate și vinul negru. Este recomandat să se ia, cu 30 de minute înainte de micul dejun, câte o lingură de gel din planta aloe vera, cu ceai de codița-șoricelului. Tratamentul cu gel se repetă înainte de masa de prânz și de cină, după care pot dispărea durerile abdominale. În fazele dureroase, se aplică pe abdomen mijloace de încălzire locală (pernă electrică sau sticle cu apă caldă învelite într-un prosop umed). O preocupare de mare importanță pentru bolnav trebuie să fie combaterea sedentarismului și evitarea stresului.