Trei canadieni cu probleme grave de vedere vor fi supuși unei intervenții efectuate extrem de rar, având în vedere dificultatea ei, care constă în implantarea unui cristalin obținut printr-un procedeu special de
Provocare online periculoasă pentru sănătate
Medicul Gabriel Tatu‑Chițoiu, cu o vastă experiență în domeniul cardiologiei și medicinei interne, aduce în atenţie riscurile pe care le are pentru sănătate o provocare viralizată în ultima vreme pe rețelele sociale, în care participanții sunt îndemnați să înghită doze cât mai mari de analgezice. Specialistul precizează pe contul său de Facebook că autoritățile din Elveția și Franța au avertizat populația cu privire la periculoasa „Provocare Paracetamol” în care au fost atrași numeroși adolescenți și chiar copii, deseori consecințele fiind fatale, potrivit informațiilor publicate de presa din cele două țări.
Dacă aveți chiar și cea mai mică bănuială că copilul dumneavoastră a participat la această provocare, sunați cât mai repede la 112, recomandă dr. Gabriel Tatu‑Chițoiu, explicând că supradozajul cu paracetamol, dincolo de doza zilnică recomandată (3 g pe zi pentru un adult), provoacă leziuni ireversibile ale ficatului.
Potrivit datelor Agenției Naționale din Franța pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate, la care face referire și medicul Gabriel Tatu‑Chițoiu, intoxicaţia cu paracetamol este principala cauză de transplant hepatic de origine medicamentoasă în rândul populației franceze.
Paracetamolul este unul dintre cele mai folosite analgezice din lume. Substanţa activă este regăsită în numeroase medicamente, precum Paracetamol‑Mepha, Dafalgan, Panadol, Neocitran, Algifor.
Toxicitatea substanţei active poate duce la insuficienţă hepatică gravă, dacă este folosită incorect şi poate fi chiar fatală, în cazul unei supradoze. Primele semne de intoxicaţie pot să apară la 24‑48 de ore după ingerare şi includ durere abdominală, greaţă, probleme de coordonare şi îngălbenirea pielii. (I.N.)