Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Provocări pentru a ne menține sănătoși în noul an
Să fim sănătoși este principala dorință la început de an. Cum ne putem feri, însă, de boli? Prin anumite schimbări în stilul de viață. Experții Asociației Medicale Americane (AMA) vin cu câteva recomandări de care ar trebui să ținem cont pentru a fi departe de afecţiuni, multe dintre ele cronice.
Decizia de a schimba cât de puțin stilul de viață obișnuit poate avea efecte benefice pentru sănătate pe termen lung, spune doctorul Jack Resneck Jr., președintele Asociației Medicale Americane, într-un comunicat citat de Medical Express. În acest sens, specialiştii AMA prezintă câteva recomandări pentru a ne proteja de boli.
Este nevoie, înainte de toate, de un stil de viață activ, cu cel puțin 150 de minute pe săptămână de activități fizice de intensitate moderată sau 75 de minute săptămânal de activități fizice intense.
Aceiaşi experți americani recomandă gestionarea stărilor de stres printr-o dietă sănătoasă, cel puțin 7 ore și jumătate de somn pe noapte, exerciții fizice zilnice și activități de relaxare. Totodată, apelați la sfatul unui medic specialist dacă simțiți nevoia de sprijin psihologic.
Consumați mai puțină mâncare procesată și cât mai puține băuturi îndulcite, mai ales cele cu adaos de sodiu și zahăr. Mâncați mai puțină carne roșie și preparate din carne procesată, cum sunt mezelurile, înlocuindu-le pe cât posibil cu produse vegetale, precum uleiul de măsline, nuci și semințe.
Beți apă în locul băuturilor îndulcite. Chiar și sucurile 100% naturale de fructe sunt asociate cu o rată mai mare a mortalității din diferite cauze. Băuturile alcoolice trebuie consumate doar în cantități moderate, cel mult un pahar pe zi în cazul femeilor și cel mult două în cazul bărbaților.
Cei care sunt fumători ar trebui să apeleze la sfatul unui doctor pentru a renunța la fumat. De asemenea, nu fumați în casă și nici în mașină pentru a nu vă expune pasiv la substanțele nocive din fumul de țigară.
Împotriva anumitor boli ușor transmisibile, cum este gripa, de exemplu, vă puteți imuniza prin vaccinare.
Faceți-vă preventiv analizele și investigațiile uzuale. Potrivit estimărilor, sunt milioane de cazuri de cancer mamar, cancer de colon și cancer de prostată care nu au fost depistate la timp pentru a fi tratate din stadiile de început, când sunt șanse de vindecare.
Măsurați-vă periodic tensiunea pentru a trata eventualele probleme cardiovasculare, scăzând astfel riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Evaluați-vă riscul de a face diabet de tip 2 cu ajutorul analizelor sau al unor simple chestionare, pe care vi le poate recomanda medicul. Schimbări aparent minore în stilul de viață pe care le faceți acum pot preveni sau măcar pot întârzia apariția diabetului de tip 2.
În cazul în care urmați tratamente pe bază de opioide, respectați cu strictețe instrucțiunile medicului care vi le-a recomandat, depozitați-le în condiții de siguranță pentru a evita utilizarea lor accidentală sau necorespunzătoare. Eliminați în condiții de siguranță medicamentele pe care nu le mai folosiți și nu luați antibiotice dacă nu v-au fost recomandate de medic. (I. M.)