Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Prunele sunt tămăduitoare datorită antioxidanţilor
Marele avantaj al prunelor este acela că fac parte din categoria fructelor care pot fi consumate în toate anotimpurile, proaspete, uscate sau congelate. Din cele mai vechi timpuri, prunele au fost preferate celorlalte fructe, datorită conţinutului benefic al acestora: fier, calciu, potasiu, seleniu, vitaminele A, B şi C, alături de antioxidanţi care protejează celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, ce stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative şi a cancerului de colon. Maica Ambrozia de la Mănăstirea „Sfânta Ana“ a preluat acest remediu naturist de la bunica sa, din Serbia.
Maceratul de prune ajută în anemii şi astenie
Din bătrâni se ştie că prunele, ajutate cu alcool şi zahăr, revigorează întregul organism. Siropul de prune se poate obţine atât din fructe proaspete, cât şi din prune uscate. Se spală bine 150 g prune şi, după îndepărtarea sâmburilor, se aşază pulpa într-un borcan mai mare şi se acoperă cu alcool de 90 de grade, lăsându-se la macerat până a doua zi. Între timp se face un sirop clasic din apă şi zahăr. Dacă prunele sunt proaspete, siropul se face din 200 ml apă, la 300 g zahăr, iar dacă se folosesc prune uscate, la aceeaşi cantitate de apă se vor adăuga 100 g zahăr. Apa trebuie fiartă şi răcită în prealabil, după care se adaugă zahărul şi se amestecă până la topirea completă a acestuia. Lichidul obţinut se toarnă peste pulpa de prune macerată, apoi se omogenizează totul, se-nchide ermetic borcanul şi se ţine la întuneric timp de două săptămâni. Din când în când, acesta trebuie agitat, după care se pune în acelaşi loc. După ce a fost desfăcut, se ţine în frigider şi se administrează de trei ori pe zi, la un sfert de oră după cele trei mese principale. Acest elixir de prune este indicat în echilibrarea sistemului nervos, dar şi în anemii severe şi astenie.
Stabilizează digestia şi reduc hiperaciditatea gastrică
Se ştie că timpul de şedere a alimentelor în stomac, după mese, duce la întârzierea absorbţiei glucozei, motiv pentru care fibrele solubile din prunele uscate ajută la normalizarea nivelului de zahar din sânge. Acest lucru este foarte important de ştiut în cazul bolnavilor de diabet. Toate soiurile de prune au proprietăţi laxative certe, ajutând în principal persoanele care suferă de constipaţie cronică. Ceaiurile laxative ajută foarte mult în această boală, dar numai pentru moment, pe când prunele stabilizează întregul sistem digestiv, iar prin curăţarea profundă a acestuia scade semnificativ riscul apariţiei cancerului de colon şi al chinuitorilor hemoroizi. Şi pentru că stomacul îşi are rolul lui în acest circuit, e bine de ştiut faptul că aceste fructe sunt tolerate chiar şi în ulcerul duodenal, dar în principal reduc hiperaciditatea gastrică. Toate aceste afecţiuni pot fi ţinute în frâu prin consumarea zilnică a minimum 5 prune. (Maria Neagu)