Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Radiațiile UV și tabletele afectează vederea
Tot mai mulţi copii suferă de probleme oftalmologice din cauza timpului petrecut în faţa telefoanelor mobile şi a tabletelor. Pe de altă parte, anual, 3,2 milioane de oameni din întreaga lume îşi pierd vederea din cauza expunerii la radiaţiile UV, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Radiaţiile luminoase emise de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, televizoarelor sunt dăunătoare pentru ochi. Dacă despre radiaţiile UV se știe deja că sunt nocive, se cunoaște mai puțin faptul că și lumina albastru-violet poate avea influențe negative asupra sănătății ochilor. Medicul specialist oftalmolog Roxana Cozubaş susține că tot mai mulţi copii ajung în cabinetul ei cu probleme de vedere cauzate de timpul petrecut în faţa dispozitivelor electronice. „Când îmi întreb pacienţii cât de mult stau în faţa ecranelor, invariabil răspunsul este minimum trei- patru ore pe zi. În cazul adulţilor, dar chiar şi al copiilor”, a afirmat dr. Cozubaș, la o emisiune televizată. Ca apărători ai vederii sănătoase, trebuie să sfătuim asupra celei mai bune protecţii în medii cu lumină albastră şi radiaţii ultraviolet, subliniază specialistul.
Copiii sunt cei mai afectaţi de lumina albastru-violet emisă de ecranele dispozitivelor electronice, deoarece au ochii mult mai sensibili comparativ cu adulţii. „În momentul în care ochii focalizează o imagine mică în zona de aproape se creează un anumit mecanism în interiorul ochiului care, dus la extrem, face ca acel ochi în timp să devină miop”, explică dr. Roxana Cozubaş. Filtrele naturale de la ochii copiilor, corneea şi cristalinul, sunt foarte transparente, comparativ cu cele ale adulţilor. Astfel, ochelarii de soare sau cei cu protecţie pentru lumina ecranelor nu sunt un moft, ci o nevoie, susţin specialiştii. Cea mai importantă este prevenţia, astfel că un copil trebuie adus la oftalmolog indiferent dacă părintele crede că există sau nu o problemă oftalmologică. Timpul mediu pe care un copil îl poate petrece în faţa telefonului sau a tabletei, fără ca vederea să îi fie afectată, este de o oră.
25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate și de expunerea la UV. Anual, 3,2 milioane de oameni din întreaga lume îşi pierd vederea din cauza expunerii la radiaţiile UV, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate de Mediafax. Astfel, există riscul de instalare timpurie a unor boli care, în trecut, apăreau doar la adulţi. Este vorba despre cataractă, pterigion sau pingueculă. Dacă în cazul acestora există o rezolvare chirurgicală, sunt şi boli cum ar fi degenerescenţa maculară legată de vârstă în care pierderea vederii este permanentă şi ireversibilă. Studii recente arată că 96% din populaţia Europei cunoaşte pericolul pe care soarele îl reprezintă pentru piele, dar numai 6% dintre cetăţeni ştiu că au nevoie de protecţie UV şi pentru ochi. Astfel, există riscul de instalare timpurie a unor boli care, în trecut, apăreau doar la adulţi, adică pterigion, cataractă sau pingueculă.