Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Răspundem cititorilor: Alimentaţia bolnavilor de osteoporoză
Aurelia C., 49 de ani, Botoşani: „Aş dori să aflu câteva informaţii despre regimul alimentar pe care trebuie să-l adopte o persoană care suferă de osteoporoză. Vă mulţumesc“.
Prof. Constantin Milică: Pentru femeile bolnave de osteoporoză, alimentaţia trebuie să cuprindă produse predominant vegetariene, bogate în vitamine. Nu trebuie să lipsească de la mesele de fiecare zi morcovul, sfecla roşie, ceapa, cu efecte în întărirea oaselor şi în combaterea osteoporozei. Sunt recomandate alimentele uşor de digerat, supele de legume, lactatele bogate în calciu (iaurt, lapte, brânzeturi), peşte gras (somon, ton, macrou, sardine), consumate săptămânal, pentru conţinutul în vitamina D. Se mai consumă un ou la două zile, carne fiartă sau înăbuşită de vită şi pasăre, iar la sfârşitul mesei se beau sucuri naturale de fructe (inclusiv citrice) sau ceaiuri fierbinţi de tei şi muşeţel. Se exclude din alimentaţie carnea de porc şi vânat, grăsimile animale, care intensifică pierderile de calciu, precum şi excesul de cafea, alcool şi tutun, care favorizează scăderea rezistenţei oaselor, mai ales la bărbaţi. După vârsta menopauzei, alimentaţia va cuprinde produse uşor digerabile, preparate numai prin fierbere, evitând excesele de carne, dulciuri, cafea, alcool şi tutun, care măresc riscurile evoluţiei osteoporozei. După vârsta de 70 de ani sunt indicate consumurile de lactate, legume, fructe şi produse apicole, în timp ce consumul de alcool, tutun şi cafea va deveni strict ocazional şi în doze minime. La toate vârstele se poate lua un preparat complex cu coji de ouă măcinate şi amestecate cu miere de albine şi suc de lămâie, din care se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, asigurând necesarul de calciu asimilabil. Sunt extrem de eficiente şi produsele apicole, respectiv mielitele din 500 g de miere de albine, cu un amestec din muguri proaspeţi de coacăz negru, frasin, mălin, mesteacăn, zmeur şi măr (câte 70 g din fiecare), care ajută la distrugerea microbilor şi dinamizarea organismului. Un alt preparat se obţine din miere de albine cu propolis, polen şi fructe de cătină albă, din care se iau câte trei linguriţe pe zi.