Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Alimente total interzise bolnavilor cu colită
Începând din numărul de astăzi, în fiecare zi, în „Porţia de sănătate“ veţi putea citi o rubrică nouă, dedicată răspunsurilor la numeroasele mesaje care sosesc pe adresa redacţiei, legate de diverse afecţiuni, de tratamentele naturiste indicate în anumite cazuri, de stilul de viaţă şi de alimentaţie. Dacă aveţi nelămuriri, întrebări sau doriţi sfaturi legate de una dintre temele enumerate mai sus, aşteptăm să ne scrieţi pe adresa redacţiei sau la adresa de e-mail otilia_balinisteanu@yahoo.com.
„Mă numesc Elena F., am 43 de ani şi sunt din Târgovişte. De curând am fost diagnosticată cu o colită. Aş dori câteva sfaturi din partea profesorului Constantin Milică în legătură cu regimul alimentar pe care ar trebui să-l urmez“ Prof. dr. Constantin Milică: În cazul colitelor, care sunt inflamaţii ale colonului, cauzate de infecţii, paraziţi sau substanţe toxice provenite din exterior, prin alimentaţie, regimul alimentar recomandat trebuie să cuprindă produse uşor digerabile. În primele două-trei zile, când durerile sunt acute, este bine să consumaţi multe ceaiuri uşor îndulcite şi bogate în taninuri, care să micşoreze peristaltismul intestinal. Apoi treceţi la supe sau ciorbe de legume, în care puteţi adăuga puţin orez şi carne tocată (25 g la 100 g supă); amestecul se pasează prin sită şi se adaugă un gălbenuş de ou sau puţin unt. În perioada de convalescenţă va trebui să treceţi la un regim bogat în proteine şi calorii. Astfel, veţi putea consuma supe de legume strecurate (dovlecei, morcov, salată, spanac, sfeclă roşie), iaurt, brânzeturi nefermentate, telemea desărată, urdă, unt crud, cartofi, budinci, ulei neprăjit, pâine albă prăjită, biscuiţi de casă. Treptat, puteţi introduce în mesele zilnice carne de viţel fiartă, pasăre şi peşte slab, ouă moi, paste făinoase, tarte şi prăjituri de casă. Ca fructe, sunt indicate merele coapte la cuptor, perele fără coajă, afinele, coarnele, gutuile, iar ca lichide sunt indicate curele de sucuri de legume, ţinute măcar câte 10 zile. Sfatul meu este să excludeţi total din alimentaţie grăsimile prăjite, carnea grasă de porc, gâscă, raţă, peştele gras, conservele, afumăturile, sardelele, mezelurile, slănina, icrele, fasolea uscată, ouăle prăjite, ciupercile, sosurile cu rântaş, pâinea neagră caldă, prăjiturile cu frişcă, murăturile, condimentele iuţi, oţetul, dulceaţa, îngheţata, alunele, ciocolata, cafeaua neagră şi băuturile alcoolice. Alături de aceste reguli stricte legate de alimentaţie, vă puteţi ajuta şi de unele produse apicole, foarte utile pentru afecţiunea de care suferiţi: tinctură de propolis în alcool de 70%, luată de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, şi polen granulat (20 g pe zi) luat dimineaţa, pe stomacul gol, timp de o lună în fiecare trimestru.