Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Cataplasmele cu făină de muştar negru, recomandate în gonartroză
Elena S., 58 de ani, Alexandria: „Citesc în fiecare zi pagina de sănătate din publicaţia dumneavoastră şi aş vrea să ştiu ce recomandă medicina naturistă în cazul artrozelor. Vă mulţumesc“.
Prof. Constantin Milică: Pentru uz intern, în artroze se recomandă a se consuma ceaiuri fierbinţi cu infuzii sau decocturi din plante medicinale cu proprietăţi antiinflamatoare şi activatoare a circulaţiei sanguine. Plantele folosite în ceaiuri pot fi separate sau în amestecuri: - frunze de salvie (cele mai eficiente), afin, mesteacăn, frasin, urzică, nuc, pelin, mentă, măghiran, rozmarin, ceapă, coacăz negru; - flori de soc, arnică, lavandă, trifoi roşu, tei, muşeţel; - herba de creţişoară, cimbrişor, coada-calului, sunătoare, păpădie, tarhon; - muguri de pin şi plop negru; - mătase de porumb; - fructe de ienupăr şi măceş; - rădăcini de tătăneasă, lemn-dulce, osul-iepurelui, pătrunjel, leuştean, ţelină, angelică, ghinţură; - scoarţă de salcie. În uz extern, tratamentele se diversifică în funcţie de localizarea afecţiunii. La gonartroză şi în dureri de umeri, coate şi pumn se recomandă comprese calde şi cataplasme pe încheieturile dureroase, cu efecte antiinflamatoare şi de activare a circulaţiei sângelui. Cel mai frecvent este uzitată făina de muştar negru (umezită cu apă fierbinte şi pusă într-un săculeţ de pânză pe locul dureros). Efecte bune au şi frunzele zdrobite de brânca-ursului, felii de ceapă, usturoi şi praz, flori de fân cosit, muşeţel şi gălbenele, paie tocate de ovăz, hrean ras (amestecat cu făină integrală), terci de cartofi, muguri de plop şi herba de pedicuţă. Extractele de castan sălbatic şi cele de coada-calului conţin cantităţi mari de siliciu, un oligoelement important pentru funcţionarea articulaţiilor. În cazuri mai grave, se fac împachetări cu foi de varză crudă sau fiartă, urmate de împachetări cu parafină sau nămol de turbă din zona Vatra Dornei şi Poiana Stampei. Dacă s-a acumulat lichid la genunchi (hidrartroză), este indicat masajul cu alifie de răşină, gălbenele, tătăneasă, sânziene şi bitter suedez, precum şi comprese cu tinctură de castane, rodul-pământului, ardei iute, foi de dafin şi flori de leandru. La durerile de şolduri şi de coloană se recomandă băi călduţe (370C), generale sau de şezut, cu plante care au proprietăţi antiinflamatoare: băi cu făină de muştar negru, cetină de conifere, flori de gălbenele, lavandă şi muşeţel, frunze de mentă, mesteacăn, frasin, nuc, rozmarin, salvie, sovârv, urzică, fân uscat, fructe de ienupăr şi castan, rădăcini de tătăneasă, scoarţă de salcie sau de stejar. Se stă în baie 20 de minute, cu tot corpul acoperit până la umeri. Sunt indicate şi băile cu sare de Bazna sau de Bălţăteşti, cu mişcări permanente ale mâinilor şi ale picioarelor în apă.