Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Ceaiurile din plante scad riscul de cronicizare a hepatitei

Răspundem cititorilor: Ceaiurile din plante scad riscul de cronicizare a hepatitei

Data: 22 Aprilie 2010

Monica S., Bacău: "Ce remedii naturiste sunt recomandate împotriva hepatitelor?"

Prof. Constantin Milică: Tratamentele fitoterapeutice măresc oxigenarea şi circulaţia sângelui prin ficat, restabilesc relaţia normală dintre celula hepatică şi capilarele sanguine şi diminuează procesul de cronicizare a bolii.

În reţete cu o singură plantă medicinală sunt eficiente infuziile sau decocturile cu multiple acţiuni:

- coada şoricelului, cu efecte diuretice, coleretice, antispastice, şi antiinflamatoare;

- sunătoare cu efecte antiseptice, antispastice, antiinflamatoare şi în dereglarea mobilităţii căilor biliare;

- rostopască, un puternic decongestiv hepatic;

- cicoarea, lavanda şi pufuliţa eficiente în hepatita cronică evolutivă;

- anghinarea şi sulfina, îndulcite cu miere de albine, au rol în stimularea activităţii secretorii şi în regenerarea celulelor hepatice lezate în hepatită;

- armurariu, bogat în silimarină, are efecte hepatoprotectoare în cazul sechelelor rămase după hepatita cronică, datorită conţinutului de silimarină, care reface ţesuturile lezate;

- isopul cu rol în blocarea inflamării ficatului şi în favorizarea eliminării apei din ţesuturi;

- cătina alb, cu efecte favorabile datorită conţinutului ridicat în vitaminele B1, B2, C şi acid folic.

În ultimele decenii au fost elaborate diferite formule combinate, cu mai multe specii. Un prim amestec conţine coada şoricelului, muşeţel, rostopască, siminoc, cicoare, anghinare, armurariu, păpădie şi cătină albă, în proporţii variate, din care se prepară o infuzie, consumată câte o ceaşcă, cu 10-15 minute înainte de mesele principale.

Alte amestecuri conţin: coada şoricelului în combinaţie cu anghinare, sunătoare, sulfină, mentă şi cimbrişor sau în combinaţie cu cicoare şi păpădie (tije) sau cu rostopască, salvie şi fructe de cătină albă, cu bune rezultate în hepatitele complicate cu afecţiuni de pancreas, vezică biliară şi splină.

Efecte bune are şi tinctura de angelică (câte 10 picături de 3 ori pe zi în ceai de armurariu).

Pe zona hepato-gastrică se pun comprese şi cataplasme cu terci din coada-calului şi resturile de plante după strecurarea ceaiurilor şi bitter suedez.

Apiterapia recomandă:

- Miere de albine (100-120 g zilnic), luată cu linguriţa în mai multe reprize, înainte de mese.

- Cura de polen (10-20 g) luată dimineaţa, pe stomacul gol sau înainte de masa principală, timp de 30 de zile; după o pauză de două luni se reia tratamentul de încă două ori pe an.

- Melisă din 500 g miere de albine amestecată cu 10 g pulbere din seminţe de mărar şi 70 ml suc extras din frunze de mărar. După omogenizare se păstrează la rece şi se ia câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.