Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Ceapa previne formarea varicelor
Rodica I., Bacău: "Ce regim alimentar se recomandă pentru tromboflebite sau varice?"
Prof. Constantin Milică: În cazul bolnavilor de flebite şi tromboflebite, regimul alimentar se bazează pe consumul de crudităţi şi sucuri de legume, precum şi sucuri de fructe (mere, lămâi, portocale, grepfrut). Bune rezultate dă amestecul de sucuri cu: sfeclă roşie (300 ml), morcov (200 ml), mere roşii (100 ml), varză albă (100 ml), ţelină (50 ml) şi cartofi cruzi (20 ml), care se fragmentează în 3-4 reprize. Se continuă cu o alimentaţie strict hiposodată, vegetariană, urmată de produse lactate şi, treptat, se intră într-o dietă normală. Este eficient un regim bogat în ceapă, care împiedică tromboza, precum şi alimente care previn constipaţia şi obezitatea. Necesarul de vitamine (K, A, B, C, E, PP) şi de săruri minerale (K, Co, Mn, Fe) este asigurat, zilnic, cu suc de morcov şi sfeclă roşie, germeni de grâu (50-100 g) şi drojdie de bere uscată (2-3 linguriţe). Se exclud din alimentaţie carnea grasă (de porc, raţă şi gâscă), slănina, mezelurile, zahărul, cafeaua, ciocolata, alcoolul şi tutunul. După primele semne de varice dureroase, se adoptă un regim alimentar de cruţare timp de 2-3 zile pe săptămână, în care sunt interzise carnea de porc, grăsimile animale, mezelurile, afumăturile, conservele, sosurile şi băuturi alcoolice. În schimb, sunt indicate alimentele bogate în vitamine (varză, morcov, tomate, salată, pătrunjel, ridichi, castane comestibile, lămâi, portocale, afine). Cu efecte evidente va fi tratamentul cu vitamina E (300-500 mg pe zi), pe o perioadă mai îndelungată, care asigură reducerea varicelor până la vindecare. Se insistă mult pe acţiunile benefice ale apiterapiei, folosind un preparat obţinut din 300 g miere de salcâm şi 600 ml suc de ceapă roşie; după omogenizare se păstrează la rece şi se consumă câte 50 g, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, timp de o lună. După o pauză de 30 zile, tratamentul se repetă.