Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Coada-şoricelului, cel mai bun dezinfectant al pielii
Mihaela C., Botoşani: "În ce boli sunt recomandate preparatele naturiste din coada-şoricelului?"
Prof. Constantin Milică: Coada-şoricelului este o plantă medicinală cunoscută pentru efectele sale deosebite în combaterea infecţiilor pielii şi vindecarea multor afecţiuni dermatice (dermatoze, răni greu vindecabile, arsuri, tăieturi, eczeme umede, plăgi purulente, acnee, pecingine, panariţiu, ulceraţii, varice, flebite, ulcere varicoase ale gambei, contuzii, regenerarea ţesuturilor lezate, urticarie). Efecte remarcabile se constată şi în tratamente contra reumatismului, artrite, artroze, osteoporoză şi gută. Se consumă câte 3 căni pe zi, în amestec cu frunze de urzică, pentru cardiopatie ischemică, afecţiuni renale şi reumatism. Norma de patru căni pe zi este indicată în caz de cancer uterin. În cura de primăvară ajută la curăţirea sângelui, la ameliorarea unor afecţiuni respiratorii (tuse, bronşită) şi în unele stări nervoase (cu adaos de muşeţel şi roiniţă). Având un principiu amar (achileina), infuzia are proprietăţi tonice şi stimulatorii asupra poftei de mâncare; infuzia din flori de coada-şoricelului, băută dimineaţa şi seara, concomitent cu mestecarea rădăcinilor de obligeană, are efect în combaterea cancerului pulmonar; infuzia concentrată din 10 g herba uscată la 100 ml apă concentrată se bea dimineaţa, înainte de masă, pentru combaterea viermilor intestinali la copii; decoct din două linguri flori uscate la 500 ml apă rece: se fierbe 5 minute şi se bea fracţionat în caz de ulcer gastric, colici abdominale, diaree şi hemoragii interne; tinctură preparată din 10-20 g flori proaspete, macerate 14 zile în 100 ml alcool 400. Se iau câte 20-30 de picături diluate în 100 ml apă, de 3-4 ori pe zi, înainte de mesele principale, cu acţiune în disfuncţii digestive, balonări, crampe stomacale, inflamaţii ale tractului gastrointestinal, lipsa poftei de mâncare şi pentru eliminarea viermilor intestinali. Nu se prepară o cantitate mai mare decât consumul imediat, deoarece ceaiul se înnegreşte şi se deteriorează la lumină. La consumul intern nu se vor depăşi dozele recomandate, întrucât poate să survină un fenomen de toxicitate din cauza achileinei care, ajunsă în stomac, se hidrolizează prin intermediul unor enzime, în acid cianhidric toxic; comprese cu infuzie concentrată (50-60 g flori uscate la un litru de apă clocotită): se aplică pe arsuri, plăgi, supuraţii, eczeme zemuinde, ulceraţii cronice de gambă, contuzii, tenuri iritate şi înroşite.