Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Colesterolul creşte riscul bolilor cardiovasculare
Victor N., Bacău: "Aş vrea să ştiu dacă un nivel ridicat al colesterolului poate provoca boli de inimă."
Prof. Constantin Milică: Pericolul bolilor coronariene indicat de valoarea LDL, fracţiunea "rea" a colesterolului, este un indiciu mai sigur decât nivelul colesterolului total, care ar avea valori normale de 180-200 mg/100 ml sânge. Există o strânsă corelaţie cu vârsta pacientului. La fiecare 10 ani de viaţă peste vârsta de 30 de ani, plafonul colesterolului total este admis cu o creştere normală de 10 mg/100 ml sânge. Studiile statistice arată că plafonul mediu al colesterolului total este ceva mai mare la bărbaţi decât la femei şi, în general, mai ridicat în lunile de toamnă-iarnă decât în primăvară-vară, când regimul alimentar se bazează pe consumul bogat în legume proaspete şi fructe, cu expuneri la soare şi cu preocupări mai atente de eliminare a excesului în greutatea corporală. La persoanele cu deficienţe metabolice de origine genetică pot să apară depuneri de colesterol pe tendoanele extensoare, îngroşări ale tendonului lui Achile sau la nivelul articulaţiilor, al falangelor, precum şi la încheieturile genunchilor, coatelor sau ale şoldurilor. La unele persoane mai tinere, cu nivel ridicat de colesterol, se constată îngroşări la nivelul corneei şi pete alb-gălbui pe pleoapele superioare. Este foarte important să se analizeze, periodic, nivelul din sânge al colesterolului total şi al celor două componente, "bun" şi "rău", deoarece s-a constatat că, indiferent de valoarea crescută, nu apar semne care să semnalizeze prezenţa bolii şi nu declanşează dureri interne, dar pot avea urmări dezastruoase. Nivelul ridicat de colesterol se găseşte, mai frecvent, la persoanele supraponderale, dar poate să apară şi la persoane slabe, cu grave disfuncţii metabolice, condiţionate genetic sau la cele cu o alimentaţie greşită. Colesterolul din sânge este însoţit adesea de trigliceride, care sunt combinaţii de grăsimi şi proteine, cu rol de transportor al moleculelor de colesterol prin vasele sanguine. Trigliceridele sunt produse ale metabolismului glucidic şi lipidic intern. Ele sunt disociate, la nivelul intestinului, în acizi graşi şi glicerină, ambele vehiculate tot prin circuitul sanguin. Nivelul trigliceridelor nu va depăşi plafonul normal de 200 mg/100 ml sânge, iar la bolnavii de ateroscleroză şi diabet zaharat trebuie să fie sub 150 mg/100 ml sânge.