Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Răspundem cititorilor: Compresele cu tinctură de propolis tratează cu succes furunculele
Elisabeta A., 37 de ani, Tulcea: „Ştiu că propolisul ajută în foarte multe boli şi de aceea aş dori să citesc mai multe despre tratamentele cu propolis şi sub ce formă sunt indicate în anumite boli“.
Prof. Constantin Milică: Propolisul s-a dovedit eficient în cel puţin 200 de afecţiuni, fiind considerat cea mai puternică armă din arsenalul terapiei naturale. În boli ale cavităţii bucale şi ORL (urechi, nas, gât), propolisul este eficient în gingivite purulente şi sângerânde, stomatită, abcese paradontale, paradontoză incipientă, dureri de dinţi sau după extracţii, faringo-amigdalite, laringite, sinuzite, otită sclerozantă hipoacuzivă, rinite. Se recomandă propolis brut (5-20 g pe zi, mestecat în gură sau supt), unguent în nas, spray-uri, aerosoli şi gargarisme. La otită se aplică tinctura (câte 10 picături de 3 ori pe zi) în urechea bolnavă.
În tratarea viermilor intestinali se recomandă tinctură de propolis (30%) timp de 20 de zile, luând câte 30 de picături pe o felie de pâine, de 4 ori pe zi, înainte de mese. După o pauză de 10 zile se reia tratamentul pentru alte 20 de zile.
În afecţiunile dermatice propolisul s-a dovedit un bun stimulator al refacerii ţesuturilor afectate de răni vechi, eczeme, abcese, tăieturi, arsuri, acnee, coşuri, striviri, degerături, înţepături de insecte, răni provocate de arme de foc, precum şi pentru cicatrizarea operaţiilor. Se aplică tamponări locale sau comprese cu tincturi de propolis 20% (chiar dacă produce usturimi), precum şi unguent de propolis (20% în vaselină). La herpes, furuncule şi ulcere varicoase situate pe gambă, se fac comprese zilnice cu tinctură de propolis 20%, folosind un tampon de vată sau pulverizare fină în zona ulcerată. Spre periferia rănii se aplică unguentul de propolis (20% în vaselină) timp de 4-12 săptămâni, până la cicatrizarea şi vindecarea completă.
La bătături şi negi se aplică, sub formă de pansament, o bucată de propolis topită la foc mic, astfel ca după câteva zile să cadă atât scoarţa rănii, cât şi rădăcina.
Efecte deosebite se obţin în tratamentul emfizemului pulmonar, pneumonie, silicoză, tuberculoză pulmonară şi extrapulmonară. Se foloseşte tinctura de propolis 20% (câte 30 de picături de 3 ori pe zi), inhalaţii de două ori pe zi sau un extract alcoolic de propolis cu miere de salcâm şi macerat de usturoi (125 g căţei tocaţi în 125 ml alcool 90O şi maceraţi timp de 10-15 zile). În cardiopatia ischemică şi angină pectorală, cu aritmii şi insuficienţă cardiacă, se recomandă tinctura de propolis (30%) luată intern, de două-trei ori pe zi, câte 10 picături, după mese, timp de 15 zile pe lună.