Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Compresele şi tincturile calmează durerile în gonartroză
Constantin Dospinescu, 85 ani: „Am activat o perioadă de câţiva ani în ţări cu un climat foarte umed şi m-am îmbolnăvit de artroză la genunchi. În 1983 am avut dureri mari la ambii genunchi şi mi s-a extras lichid de la genunchiul stâng. Am făcut infiltraţii, fizioterapie şi băi cu apă sărată şi nămol, am urmat şi tratament specific cu antiinflamatoare. În momentul de faţă am dureri mari când merg, purtând la genunchiul stâng orteză şi mi s-a spus că nu mai este cazul să iau medicamente, deoarece nu mai au ce să-mi facă. Vă rog mult, dacă puteţi, să mă ajutaţi şi să-mi prescrieţi ceva care să-mi mai ia din durere“.
Prof. Constantin Milică: Pentru uz intern se recomandă infuzii sau decocturi din plante medicinale, folosite separate sau în amestecuri: - frunze de salvie (cele mai eficiente), afin, mesteacăn, frasin, urzică, ceapă, măghiran, mentă, rozmarin, coacăz negru, nuc, pelin; - flori de soc, arnică, lavandă, trifoi roşu, tei, muşeţel; - herba de creţişoară, cimbrişor, păpădie, coada calului, sunătoare, tarhon; - muguri de pin şi plop negru; - mătase de porumb; - fructe de ienupăr şi măceş; - rădăcini de angelică, ţelină, leuştean, pătrunjel, tătăneasă, lemn dulce, ghinţură, osul iepurelui. În folosire externă, pentru artrozele la genunchi (gonartroze) se recomandă comprese calde şi cataplasme, cu efecte antiinflamatoare şi de activare a circulaţiei sângelui. Cea mai frecvent utilizată în acest scop este făina de muştar negru (în amestec cu apă fierbinte, pusă într-un săculeţ de pânză pe locul dureros). Urmează frunzele zdrobite de brânca ursului, felii de ceapă, usturoi şi praz, flori de fân cosit, gălbenele şi muşeţel, paie tocate de ovăz, hrean ras (amestecat cu făină integrală), terci de cartofi, muguri de plop şi rădăcini de pedicuţă. Extractele de castan sau de coada calului conţin cantităţi mari de siliciu, un oligoelement important în funcţionarea articulaţiilor. În cazuri mai grave se fac împachetări cu foi de varză crudă sau fiartă, urmate de împachetări cu argilă şi cu brânză de vaci. Rezultate bune dau şi împachetările cu nămol de turbă din zona Vatra Dornei şi Poiana Stampei. Dacă s-a acumulat lichid la genunchi (hidrartroză), este indicat masajul cu alifie de răşină, gălbenele, tătăneasă, sânziene şi bitter suedez, precum şi comprese cu tincturi de castane, rodul pământului, ardei iute, foi de dafin şi foi de oleandru.