Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Consumaţi zilnic iaurt, dacă suferiţi de candidoză
Claudia S., jud. Constanţa: „Aş dori să ştiu câteva metode de tratament naturist contra candidozei bucale. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: În candidoza bucală se recomandă următoarele preparate din medicina naturistă: - infuzie cu muguri de plop negru (o linguriţă la 250 ml apă clocotită) din care se beau 2-3 căni pe zi sau se face gargară; - gargară de două ori pe zi cu infuzie de salvie (două linguriţe frunze uscate la 100 ml apă clocotită cu infuzare 15-20 minute); - tinctură concentrată de Echinacea (20 grame la 100 ml alcool 450) din care se iau câte 15 picături în puţină apă, de 3 ori pe zi, având rol de stimulare a sistemului imunitar; - decoct concentrat din rădăcini de săpunariţă (10-15 grame la 250 ml apă) care se fierbe 15 minute şi se foloseşte pentru gargarisme; - decoct de scumpie (Cotinus coggygria) preparat din 15 g herba la 250 ml apă care se fierbe 10 minute şi se foloseşte în gargarisme. Reţeta autorului: gălbenele, salvie, sânziene, lavandă, mentă, coada-şoricelului, trifoi roşu, fenicul. Se prepară o infuzie din amestec (două linguriţe la 250 ml apă clocotită) cu care se face gargară intensă de 3 ori, iar restul de ceai se bea prin înghiţituri rare. Apiterapia propune o gargară a gurii şi tamponarea limbii, de 3 ori pe zi, cu tinctură de propolis (30%) adăugând gălbenele, aloe, patlagină şi scoarţă de stejar în raport de 1:2. După ce s-a constatat prezenţa ciupercii Candida albicans, regimul alimentar va consta dintr-o suplimentare a consumului zilnic de iaurt şi lapte bătut (fără zahăr), care vor menţine flora intestinală în compoziţie normală. Se ştie că fermenţii activi din specia Lactobacillus acidophillus, existenţi în iaurt, previn înmulţirea în exces a ciupercii Candida, restabilind echilibrul corect al microflorei utile. Printre alimente se vor consuma ceva mai multe produse bogate în caroten, flavonoizi, acid folic, acizi graşi esenţiali, vitaminele A, B, C, E şi săruri minerale cu fier, magneziu, zinc şi seleniu. Se vor suplimenta cantităţile de legume cu frunze verzi, morcov şi, mai ales, usturoi (câte 1-2 căţei de 2-3 ori pe zi), zdrobiţi sau tocaţi în salate proaspete cu ulei de măsline sau puşi în supe şi ciorbe după fierbere. Se recomandă şi o cură de 2-3 zile cu sucuri de fructe şi legume.