Mai mult de unu din trei cazuri de demență ar putea fi prevenit arată un raport din 2024 al Comisiei Lancet privind demența, la care face referire cotidianul britanic Express şi care arată că au fost
Răspundem cititorilor: Consumul de mere ajută la scăderea colesterolului
Ionela D., jud. Botoşani: "De ce este considerat mărul un adevărat medicament?"
Prof. Constantin Milică: Un consum constant de mere, prin cure de scurtă sau lungă durată, diminuează drastic riscurile multor maladii, cu diferite grade de gravitate, inclusiv riscurile de cancere. O sistematizare a multiplelor acţiuni terapeutice relevă marea diversitate a efectelor, directe şi indirecte, în prevenirea şi combaterea diverselor afecţiuni maladive. În uz intern: - combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatică, hepatita, calculoza biliară), indigestii, inflamaţii şi infecţii intestinale (colibaciloză), colite de fermentaţie, rectocolită, constipaţie, diaree acută şi cronică, dizenterie; - previne şi combate asteniile fizice şi intelectuale, stările stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenţa, zona zoster; - intervine în bolile cardiovasculare, ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, congestie cerebrală, întărirea muşchilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglări în circulaţia periferică, artrite, tromboze, varice; - combate bronşitele, tusea convulsivă, gripele îndelungate, stările febrile, împrospătează respiraţia; - scade colesterolul, glicemia şi neutralizează substanţele toxice din sânge; - are efecte benefice în anemie şi în demineralizarea organismului; - acţionează benefic în reumatism, artrite, gută, oligurie; - contribuie la dizolvarea calculilor renali; - are rol benefic în tulburări de vedere, laringite şi dureri de urechi; - prezintă un rol central în toate dietele de slăbire prin stimularea arderilor din organism; - întârzie procesul de îmbătrânire a organismului şi ajută la prevenirea cancerului, prin conţinutul ridicat în antioxidanţi (flavonoide, polifenoli). În uz extern: - combate herpesul, plăgile, bubele dulci, scabia, varicele şi mătreaţa; - curăţă şi catifelează pielea; - reduce cearcănele şi pungile de sub ochi.





