Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Consumul de peşte scade vâscozitatea sângelui
Răzvan L., Bucureşti: "Ce este colesterolul "rău" şi cum poate fi menţinut în limite normale?"
Prof. Constantin Milică: Colesterolul LDL este fracţiunea "rea" întrucât, în stare oxidată, transportă cu uşurinţă circa 65% din colesterolul sangvin pe care îl depune pe pereţii interiori ai arterelor sub formă de plăci galbene numite "ateroame". Aceste plăci încarcă sistemul vascular, îngustează arterele şi favorizează frânarea ritmului de curgere a sângelui, uneori cu apariţia unor leziuni. Valoarea LDL nu trebuie să depăşească 150 mg/100 ml sânge. La analize, cantitatea colesterolului LDL (rău) trebuie să fie de cel mult 4 ori mai mare decât colesterolul HDL (bun). La bolnavii hipertensivi cu diabet acest raport ar trebui să fie mai mic pentru a evita apariţia unor factori de risc. Efecte de reducere a grăsimilor dăunătoare pot fi obţinute prin consumul de peşte, care scade vâscozitatea sângelui şi tensiunea arterială şi creşte nivelul colesterolului HDL (bun). Tratamentele fitoterapeutice se fac cu o serie de plante medicinale care au dovedit o mare eficacitate: - anghinare (frunze uscate), din care se prepară o infuzie care se bea jumătate dimineaţa, pe stomacul gol, iar restul cu 30 minute înainte de mese, după care urmează repaus la pat, culcat pe partea dreaptă; - păducel (flori şi frunze uscate), din care se face infuzie (o linguriţă la 200 ml apă clocotită); se beau trei ceaiuri pe zi într-o cură de trei săptămâni; - mesteacăn (frunze uscate) pentru a face o infuzie concentrată (două linguri la 250 ml apă clocotită), la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu; - păpădie (frunze) pentru infuzie, din care se beau 2-3 căni pe zi într-o cură de 2-3 săptămâni; - pătlagină (frunze) pentru infuzie, din care se bea câte o lingură la două ore. Reţeta autorului : - anghinare (frunze), brusture (rădăcini), fasole (teci), gălbenele (flori), mesteacăn (frunze), păducel (flori şi frunze), păpădie (herba), pătlagină (frunze).