Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Consumul de peşte scade vâscozitatea sângelui

Răspundem cititorilor: Consumul de peşte scade vâscozitatea sângelui

Data: 29 Ianuarie 2011

Răzvan L., Bucureşti: "Ce este colesterolul "rău" şi cum poate fi menţinut în limite normale?"

Prof. Constantin Milică
: Colesterolul LDL este fracţiunea "rea" întrucât, în stare oxidată, transportă cu uşurinţă circa 65% din colesterolul sangvin pe care îl depune pe pereţii interiori ai arterelor sub formă de plăci galbene numite "ateroame". Aceste plăci încarcă sistemul vascular, îngustează arterele şi favorizează frânarea ritmului de curgere a sângelui, uneori cu apariţia unor leziuni.

Valoarea LDL nu trebuie să depăşească 150 mg/100 ml sânge. La analize, cantitatea colesterolului LDL (rău) trebuie să fie de cel mult 4 ori mai mare decât colesterolul HDL (bun). La bolnavii hipertensivi cu diabet acest raport ar trebui să fie mai mic pentru a evita apariţia unor factori de risc.

Efecte de reducere a grăsimilor dăunătoare pot fi obţinute prin consumul de peşte, care scade vâscozitatea sângelui şi tensiunea arterială şi creşte nivelul colesterolului HDL (bun).

Tratamentele fitoterapeutice se fac cu o serie de plante medicinale care au dovedit o mare eficacitate:

- anghinare (frunze uscate), din care se prepară o infuzie care se bea jumătate dimineaţa, pe stomacul gol, iar restul cu 30 minute înainte de mese, după care urmează repaus la pat, culcat pe partea dreaptă;

- păducel (flori şi frunze uscate), din care se face infuzie (o linguriţă la 200 ml apă clocotită); se beau trei ceaiuri pe zi într-o cură de trei săptămâni;

- mesteacăn (frunze uscate) pentru a face o infuzie concentrată (două linguri la 250 ml apă clocotită), la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu;

- păpădie (frunze) pentru infuzie, din care se beau 2-3 căni pe zi într-o cură de 2-3 săptămâni;

- pătlagină (frunze) pentru infuzie, din care se bea câte o lingură la două ore.

Reţeta autorului :

- anghinare (frunze), brusture (rădăcini), fasole (teci), gălbenele (flori), mesteacăn (frunze), păducel (flori şi frunze), păpădie (herba),

pătlagină (frunze).