Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Controlaţi-vă permanent poziţia corpului, dacă suferiţi de lombosciatică
Delia L., Bacău: "Tatăl meu are 50 de ani şi suferă de lombosciatică. Aş dori să ştiu cum pot fi combătute durerile de care se plânge atât de des. Vă mulţumesc!"
Prof. Constantin Milică: În caz de lombosciatică, măsurile preventive care se impun sunt următoarele: - evitarea eforturilor fizice, mişcări bruşte, rotaţii şi flexiuni corporale, ridicarea de greutaţi din poziţie aplecată şi transportul lor în spate; - combaterea excesului ponderal; - controlul permanent al poziţiilor vicioase la locul de muncă, la masă şi în stare de repaus; - evitarea şederii în curent de aer, frig şi umezeală. În stadiul acut al bolii, când apar dureri, se recomandă: - repaus relaxant timp de două-trei zile pe pat tare, cu pernă sub cap şi genunchii îndoiţi sau în poziţie semişezândă cu pernă sub genunchi; - aplicarea unei perne electrice pe zona dureroasă sau a unei comprese derivative cu oţet; - aplicarea unor preparate antiinflamatoare, analgezice şi cortizonice, iar în cazul durerilor mari se fac infiltraţii cu xilină 1% şi hidrocortizon; - adoptarea unei medicaţii speciale folosind, după caz, acid acetilsalicilic (3-4 g/zi), fenilbutazonă (2-4 drajeuri/zi) sau indometacin (3-4 capsule/zi timp de 5-8 zile); - purtarea unei centuri late, brâu sau blană de iepure pe locul dureros sau în perioadele de crize. S-a constatat că la 70% dintre pacienţii cu dureri sciatice acute, care au fost trataţi corespunzător, starea de boală se ameliorează după două săptămâni. În stadiul subacut al sciaticii se recomandă: - procedee de fizioterapie (curenţi diadinamici, ionizări cu novocaină 2% sau cu clorură de calciu 2%, ultrasunete, băi galvanice, băi de lumină şi împachetări cu parafină (timp de 20-30 minute); - împachetări cu sare de Bazna bogată în iod şi brom; - cură balneară în staţiuni cu ape minerale sodate şi iodate (Lacu Sărat, Bazna); - exerciţii terapeutice cu eforturi minime asupra coloanei vertebrale, urmărind efecte relaxante şi deconectare, cu întărirea ţesutului muscular şi sporirea flexibilităţii vertebrelor. În plus, alimentaţia bolnavilor de sciatică necesită un supliment de pepene verde, într-o cură de durată, mai ales când durerea coboară pe picior, la genunchi şi călcâi, cu furnicături sau amorţeli, mai intense noaptea sau pe vreme în curs de răcire. În perioadele de consum optim este indicată cura de 10 zile cu sucuri de fructe (morcov, tomate şi alte crudităţi). Zilnic se va lua raţia recomandată de vitamina C.