Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Răspundem cititorilor: Cura cu fructe coapte sau rase, eficientă în tratamentul ulcerului
Ramona D., Braşov: "Ce regim alimentar este indicat pentru bolnavii de ulcer?"
Prof. Constantin Milică: Se recomandă mese mici, egale cantitativ, repetate de 4-5 ori pe zi, la ore regulate, ultima înainte de ora 20:00. Dacă ficatul şi vezica biliară funcţionează bine, în primele două zile se consumă frişcă bătută cu mult zahăr, fără a se bea nimic. În ziua a 3-a se bea ceai de muşeţel, salvie sau frunze de nalbă, iar din ziua a 4-a se mănâncă normal, considerând că ulcerul s-a vindecat. O atenţie deosebită se acordă curei de dezintoxicare a organismului, folosind un macerat din amestecul, în părţi egale, cu zeamă de lămâie, alcool 40%, miere de salcâm şi ulei de măsline; se păstrează la rece şi se administrează câte 50 ml de 3 ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de mese. În afara momentelor de criză se recomandă consumul zilnic de albumine, glucide solubile şi amidon, sub formă de piure de cartofi, carne fiartă de pui sau de vită, supe de legume, lapte, iaurt, chefir, brânzeturi proaspete, caş dulce, urdă, ouă moi, sucuri de legume (morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză, cartofi cruzi), pâine uscată şi prăjită, paste făinoase bine fierte, orez, grâu germinat, fulgi de ovăz, biscuiţi, mămăligă prăjită, gelatină, sucuri şi compoturi din fructe neacide (mere, pere, gutui, caise, piersice, cireşe, agrişe) puţin îndulcite. Se propune o cură de una-două zile pe săptămână cu fructe coapte sau rase. Nu aveţi voie să consumaţi alcool, tutun, exces de cafea, condimente excitante, supe concentrate de carne, prăjeli, fripturi la cuptor din carne de porc, vânat, slănină, untură, mezeluri, afumături, conserve, sosuri cu rântaşi, icre, peşte prăjit, omletă, brânzeturi grase, legume bogate în celuloză (ceapă, usturoi, castraveţi, fasole uscată, mazăre) care sunt greu digerabile, acrituri, sare în exces, oţeturi, aluaturi proaspete, pâine neagră proaspătă, dulceţuri, marmelade, îngheţate, condimente în exces, hrean, muştar, piper şi fructe tari (alune, nuci, migdale).